Tüp Bebek nedir? İlk Tüp Bebek uygulaması ne zaman ve nasıl yapıldı? Tüp Bebek nasıl yapılır? Tüp Bebek nasıl olur? Tüp Bebek hakkında bilgi.
Tüp Bebek; döllenmenin vücut dışında, laboratuvarda, bir tüp içinde oluşması ve bu yöntemle döllenen kadının doğurduğu bebektir. Tüp bebek uygulaması, tüm üreme işlemleri normal, ancak erkek tohum hücresiyle (spermium) kadın yumurtasının fizyolojik bir nedenle fallop borularında gerçekleşemeyen kadınlara yapılır. Son yıllarda büyük yaygınlık kazanan bu uygulama, vücut dışında gerçekleştirilen bir gebeliği tanımlar. Tüp bebek için izlenen yol şudur: Kadının yumurtlama döneminde, karın boşluğuna bir ameliyatla girilerek yumurtlamak üzere olan yumurtalıktan olgun yumurta hücresi alınır. Daha önce erkekten alınan erkek tohum hücresiyle (spermium), doğal koşullara uygun bir ortamda, bir tüp içinde döllenmesi sağlanır. Yaklaşık 3-4 gün arasında dış ortamda gelişen döllenmiş yumurta, yuvarlanma olgunluğuna eriştiğinde, kadının döl-yatağına yerleştirilerek normal gebelik başlatılır. Gebelik normal süresini doldurduktan sonra doğum da normal olarak gerçekleşir.
Tüp bebek uygulaması, yalnızca fallop boruları tıkalı kadınlarda değil, herhangi bir nedenle döllenmenin engellenmesi durumunda da tüp bebek uygulamasına gidilir. Nedeni bilinmeyen kısırlıklar ve kadında, erkeğin spermlerine karşı antikor varlığı bu örneklerden birkaçıdır. Tüp bebek uygulamasında bazen başarısızlıklar da görülebilir. Bebek anormal doğabileceği gibi, gebelik düşükte de son bulabilir. Ancak son zamanlarda tıbbın geliştirdiği bu yöntemle çocuk sahibi olmak isteyen birçok kadın mutlu sona ulaşabildi. Dünyadaki ilk tüp bebek uygulamasını, Patrick Steptoe adlı bir hekim İngiltere”de Oldham Hastanesi”nde gerçekleştirdi ve bebek de 1978 Temmuzunda doğdu. Türkiye”de ilk tüp bebek uygulamasıyla 1988′de bir kadın gebe kaldı. Tüp Bebek yöntemi, günümüzde yaygın bir biçimde uygulanmaktadır.