Apandisit nedir? Apandisit nerede bulunur? Apandisit iltihaplanmasının belirtileri, Apandisit iltihaplanmasının tedavisi? Apandisit iltihaplanmasının yapılması gerekenler nelerdir? Apandisit iltihaplanması ile bilgi…
Apandisitte ilk müdahaleyi yapması gereken kesinlikle doktordur. O gerekli gördüğünde ise kesin çözüm çoğunlukla ameliyat olmaktır.
Apandisitin belirtileri karşısında doğru tanıda bulunabilmek için, burada bazı genel bilgileri ve doktorun müdahalesine kadar yapılabilecekleri sunuyoruz.
Apandisit, körbağırsak takısının ya da çıkıntısının iltihaplanmasıdır. Apandisitin eveğen (çabuk ilerleyen) ve süreğen (müzmin, yani sürüp giden) olmak üzere iki türü vardır. Karnın sağ alt kesiminde bulunan eldiven parmağı biçimindeki körbağırsak takısının ileri derecede iltihaplanmasıyla başlayan eveğen apandisitte şiddetli ağrı göbekle kalça kemiğini birleştiren çizgi üzerinde duyulur ve mide bölgesine doğru yayılır. Karnın sağ alt yanına dokunulursa birden daha da şiddetlenir. Düzensiz ateşin yanı sıra bulantı, kusma, karnın gazla şişmesi ve kabızlık da olur. Bu durumda hasta kesin istirahat ettirilmeli, hemen doktora başvurulmalıdır. Doktor müdahalesine kadar geçen sürede ise hasta kesin yatak istirahatine çekilmeli, yemek ve hele kabızlığına bakarak müshil verilmemelidir. Doktor gecikmeden çağrılırsa, ilk ağrıların başlangıcından hesaplayarak 24 ile 36 saat içinde ameliyata karar verebilir. Aksi halde, eveğen apandisit krizi geçtikten 1-2 ay sonra ameliyatın yapılması uygun olur. Süreğen, yani sürüp giden ya da müzmin denilen apandisit kendiliğinden oluşabileceği gibi, birkaç eveğen apandisit krizinden sonra da süreğene dönüşebilir.
Belirtileri; sürekli ya da zaman zaman gelen 37-37.5 derece arasındaki ateş, karın sağ alt yarısında bıçak ya da iOne saplanır gibi ağrı, körbağırsak takısı bölgesinde sancı ve ağırlık hissi, bulantı, iştahsızlık, dilde pas, yorgunluk, uykusuzluk, hazım güçlüğü, bazen ishal, bazen kabız durumu, sinir bozukluğu, yavaş yavaş ve sürekli zayıflamadır. Kesin teşhis için röntgen gereklidir. Tedavisi doktorun belirleyeceği yolla yapılır. Hastaların kendiliklerinden kabızlığa karşı sürekli müshil kullanmaları doğru değildir. Çünkü, sürekli müshil kullanımı kabızlığı daha da sıklaştıracağı gibi, körbağırsak takısının delinmesine de neden olabilir.