Astım krizi nedir? Astım krizi geçiren bir hastaya ilk müdahale nasıl yapılır, Astım krizide ilk yardım nasıl olmalıdır? Astım krizi ile ilgili bilgi.
Astım solunum yollarındaki kaslarda spazm olmasından kaynaklanan, nedenleri çok karmaşık bir hastalıktır. Astım nöbetine tutulan hasta soluk alıp vermede, özellikle soluk vermede büyük güçlük ve sıkıntı çeker. Ani soluma güçlüğü nöbetleri kimi zaman gece görülür. Soluk vermedeki sıkıntısının yanı sıra konuşma güçlüğü de çekilir, yüzde morarma olur. Bu durumdaki hastayı öncelikle sakinleştirmeli, bol temiz havalı bir yere alarak, kolay solunumunu sağlayıcı bir konuma getirmelidir. Hastayı bir masa başına hafifçe öne eğik biçimde oturtmakta yarar vardır.
Astım hastaları doktorlarının vereceği ilaçları sürekli yanlarında bulundurmalıdır. Bir kriz anında yukarıdaki önlemler alınarak hasta rahatlatıldıktan sonra ilacı verilmelidir. Astım hastalarına genellikle iyotlu, arsenikli ve kükürtlü ilaçlar verilir.
Astım nöbetlerini azaltmak ve etkilerini hafifletmek için, genel sağlık konusunda dikkatli olmalıdır. Bu arada aşağıdaki genel bilgileri göz önünde tutmalıdır. İklim değişikliği de astım krizine neden olabilir. Yeni bir ortamdaki değişik bir çiçek tozu, enfeksiyon, hava kirliliği, ani bir ısı değişikliği, şiddetli üzüntüler astım nöbetine yol açabilir. Doktorlar solunumda kolaylık sağlamak için astım hastalarının hava kirliliğinden uzak ve deniz düzeyinden yüksek yerlerde oturmalarını önerirler.
Astım hastaları, geçmiş krizlerdeki deneyimlerinden yararlanarak nöbetlerinin sıklık derecesini ve şiddetini azaltabilirler. Bir astım krizinde, alınan önlemlere ve verilen ilaçlara karşın belli bir süre içinde iyileşme görülmezse hemen hastanın doktorunu çağırmalıdır.