Baş ağrısı neden olur? Baş ağrısının nedenleri neler olabilir, Baş ağrısının tedavisi nasıldır? Baş ağrısı nasıl geçer? Baş ağrısı hakkında bilgi…
Baş ağrısı hemen herkesin belirli zaman aralıklarında değişik şiddette karşılaştığı rahatsızlık verici bir durumdur, ama başlı başına bir hastalık değildir. Baş ağrılarının çeşitli nedenleri vardır. Ruhsal gerilim, yorgunluk, aşırı alkol alınması, fazla sıcak yerde uzun süre durulması, havası kirli ve dumanlı yerde kalınması baş ağrılarının başlıca nedenleridir. Ayrıca masa başında çalışırken boynun uzun süre aynı durumda kalması da baş ağrısı yapabilir. Göz yorgunluğu da baş ağrısına yol açar. Herhangi bir hastalığınız nedeniyle ilaç alıyorsanız, baş ağrısına bu ilacın yol açabileceğini de unutmayın.
Önemsiz sayılabilecek baş ağrıları aşağıdaki önlemler alınarak geçebilir.
– Mideniz açısından bir sakıncası yoksa, örneğin ülserli değilseniz suda eriyen bir aspirin alın.
– Alkolsüz olmak koşuluyla bol bol sıvı için.
– Ruhsal gerilimi azaltmak amacıyla ılık bir banyo ya da duş yapın.
– Sessiz bir odada gözlerinizi kapayarak ya da bir mendille örterek bir süre dinlenin.
Bu önlemler baş ağrınızı dindirmezse ya da ertesi günü yine başınız ağrırsa bir doktora başvurun. Çok okuyan biriyseniz, baş ağrılarının gözden kaynaklanabileceğini dikkate alarak gözlerinizi bir göz doktoruna muayene ettirin.
Yukarıda sayılanların dışında sinüzitin ve migrenin neden olduğu baş ağrıları vardır ki, bunlar ötekilerden daha önemlidir ve doktor tedavisini gerektirir.
Sinüzit:
Alındaki, gözlerin çevresindeki ve elmacık kemikleri üzerindeki ağrılar çoğunlukla sinüzitten kaynaklanır. Sinüzitin ilk belirtisi de burun tıkanıklığıdır. Kafatasındaki sinüs denilen ve içi havayla dolu boşluklar enfeksiyona karşı koruyucu olan ince bir zarla örtülüdür. Sinüsler mikrop kapınca ya da alerji nedeniyle zarları kalınlaşınca, hava sinüslerden içeriye serbestçe girip çıkamaz. İltihap birikmesi ya da mukozanın kalınlaşmasıyla birlikte polip oluşması sonucunda, sinüs duvarında dışa doğru bir basınç olur ve işte bu baş ağrısı yapar. Ancak, baş ağrısı yapmayan sinüzit türünün de olabileceğini unutmayın.
Sinüzitten ileri gelen baş ağrısı daha çok sabahları ortaya çıkar, gün sonuna doğru azalma eğilimi gösterir.
Böyle bir baş ağrısına karşı ilk önlem olarak ılık ve nemli bir odaya geçin. Suda eriyen bir aspirin alın. İki gün içinde düzelmezseniz, bir doktora başvurun; size muhtemelen bir antibiyotik ve dekonjestan bir ilaç yazacaktır. Sık sık yineleyen bir sinüzitiniz varsa, bu küçük bir ameliyatla tedavi edilir.
Migren:
Baş ağrılarının yarıya yakın bölümü migren olarak sınıflandırılır. Bunların çoğunda baş ağrısı tek yanlıdır. Gözlerde tuhaf dumanlanmalarla ya da artan ruhsal bir çöküntüyle başlar. Ağrı giderek artar ve birkaç saat içinde dayanılması güç biçimde şiddetlenir.
Bazı besinlerin içindeki belli kimyasal maddelerin migren ağrısını başlattığı.kabul edilmekte ve migrenli bünyelerin bunları almaması önerilmektedir. Örneğin Tyramine denilen kimyasal bir madde alkolde, bazı sebzelerde, kahvede, çayda ve hatta su ürünlerinde bulunmaktadır. Demek olmuyor ki, migren çekenlerin alkol, kahve ve çaya karşı dikkatli olması gerekiyor.
Migren belli aralıklarla yinelenen bir baş ağrısıdır. Bu aralıklar yarım saatten bir haftaya kadar uzayabilir. Baş ağrısı nöbetleri arasındaki sürede kişi hemen tümüyle rahat ve ağrısızdır. Migreni olan kişiler sinirli bir ortamdan, gerilimden, kavgadan, öfkeden, çatışmadan uzak durmalıdır. Çünkü bunlar migren ağrısına birer davetiyedir.
Migreni kesin bir tedavi yöntemine girişmeden önce, baş ağrısının nedeni doktor tarafından belirlenmelidir.