Suda boğulma durumunda nasıl müdahale yapılır? Suda boğulmada ilk yardım, Suda boğulma koruyucu önlemler nelerdir? Suda boğulma hakkında bilgi…
Deniz mevsiminde sık sık rastlanan denizde boğulma olayı, genellikle kötü bir yüzücüden çok, iyi bir yüzücüyü ve hiç yüzme bilmeyenden çok, kötü yüzücüyü tehdit eden bir olaydır. Çünkü iyi yüzme bilmeyen kişi, yeteneklerini tanır ve genellikle ihtiyatlı davranır. Buna karşılık kendisini suda rahat hisseden kişi, yapısına aykırı bir çevrede olduğunu çabuk unutup tehlikeyi küçümser. Uzmanlara göre boğulma olaylarının ancak yüzde 5′i gerçekten kaza niteliğindedir. Diğerleri, bilgisizlikten, patavatsızlıktan, inatçılıktan kaynaklanmaktadır. Bu tür kazalar denizde, akarsularda, göllerde meydana gelebileceği gibi, basit bir su birikintisinde veya küçük bir çocuğun düşeceği havuzda da olabilmektedir.
Denizde ya da bir başka suda boğulmak üzere olan bir kimseyi gördüğünüzde, çevrede cankurtaran teknesi yoksa, kendisine bir dal uzatın, halat atın ya da tutunacağı otomobil lastiği veya bir kalas parçası fırlatın. Bunları yaptıktan sonra, ya da bunları yerine getirme olanağınız yoksa hemen bir kayık bularak kazazedenin yardımına koşun. Boğulan kişinin yardımına yüzerek gitmek ve onu yüzerek kurtarmak çok daha zor teknik gerektirir. Sandalla kurtarma daha kolay ve güvenlidir. Deneyimli bir kurtarıcı ve iyi bir yüzücü iseniz, yüzerek, boğulan kişiye yardımcı olabilirsiniz. Yine de önlemsiz serüvenlere atılmayın.
Dalgalara, akıntılara, girbada dikkat edin. Siz de zor durumda kalarak, diğer yardımcıların işini zorlaştırabilirsiniz. Gerek kendi güvenliğiniz, gerek kazazedeye yardım için yanınıza bir cankurtaran simidi alın; Yardım çağrınızın yerine ulaştığından emin olun.
Yapı, kaya, ağaç gibi belirli kerteriz noktaları seçerek boğulana doğru yüzmeye başlayın. Böylece kazazedenın yerini kaybetmezsiniz. Boğulmakta olan kişiyi sizin hareketlerinizi engellemeyecek biçimde kavrayın. Bunu o anda değil, daha önce eğitimini görmüşseniz gerçekleştirebilirsiniz.
Kazazade sudan çıkarıldıktan sonra, bilinci yerindeyse ve solunum güçlüğü yoksa, kendisini teskin edip, ısıtın. Durumu normale çabuk dönmezse, bir doktora gösterin. Özellikle fenalık geçirdikten sonra suya düşenler, mutlaka doktora götürülmelidir. Kurtardığınız kişi öksürük nöbeti geçiriyorsa ve yüzü morarmışsa yine de doktora gösterin; çünkü yuttuğu su, yanlışlıkla akciğerlerine gitmiş olabilir.
Kazazede baygın olmakla birlikte, soluyorsa, kendisini yan emniyet pozisyonuna getirin. Bu sayede yuttuğu suyu dışarı çıkarabilir ve suyun akciğerlerine ilerlemesini önleyebilirsiniz. Yardım gelene dek kendisini gözden uzak tutmayın. Yutulan suyu çıkartmak için iki elinizle karnı altından tutarak hastayı yukarı kaldırın. Bu suretle hava yolundaki suların boşalmasına yardım etmiş olursunuz.
Kazazade bir ölü gibi yatıyorsa, solunum yollarını rahatlatın. Sert bir yerde kendisini sırt üstü yatırıp, yapay (suni) solunum hareketini yardım gelene kadar sürdürün.
Boğulan bir kişinin reanimasyonu uzun bir süre, hatta bazen saatler alabilir. Çünkü soğuk, oksijenin beyin üzerindeki etkisini geciktirebilir. Bu durum, özellikle çocuklarda geçerlidir. Ancak doktor uyarısıyla reanimasyon çalışmasına son verilmelidir.
Kaza geçireni sıcak tutunuz, olanak varsa giyeceklerinizi çıkarıp vücudunu kurulayınız ve kuru havlular, giysilerle örtünüz.
KORUYUCU ÖNLEMLER
Buraya kadar anlatılanlar, denizde boğulma tehlikesi geçirenlere uygulanacak ilkyardım önlemleridir. Ama asıl önemlisi, boğulma olayını önleyecek koruyucu önlemlerdir. Aşağıda belirtilen bu koruyucu önlemlere uyarsanız, herhangi bir kazayla karşılaşma olasılığı hayli azalır.
– Suya yalnız girmeyin; denetimli yerlerde bile insanın başına her zaman bir kaza gelebilir. Tehlikesizce denize girilebilecek yerler, genellikle şamandıralarla belirtilmiştir. Buna uyun.
– Ne kadar iyi yüzücü olursanız olun gücünüzü abartmayın. Denizde yüzerek aştığınız uzaklığı geriye dönüşte çok güç alabilirsiniz.
– Habersizce kimseyi suya itmeyin. Şakalarınızı daha ölçülü yapın. “Denizle şaka olmaz” sözünü unutmayın.
– Suya birden dalmayın. Bedeninizi önce ıslatın. Vücudunuzla su arasındaki sıcaklık farkı, çok kez ciddi fenalıkların nedenidir.
– İyi ve çok yedikten sonra, suya girmeyin.
– En ufak bir halsizlik ya da baş dönmesi hissettiğiniz zaman, sudan çıkın; ille de diğerlerine uyup, dalmanız şart değildir. Bünyeniz, sizi uyarabilir. Kulak verin.
– Karadan esen ve üzerinde güneş banyosu yaptığınız lastik botu kıyıdan uzaklaştıran akıntı ve rüzgardan çekinin. Özellikle cankurtaran simitleri ve plastik botlarla yüzen çocuklar, kolayca açığa sürüklenebilir.
– Hız motorları na dikkat edin. Genellikle tek başına yüzenler hız motoru kullananlar tarafından güç farkedilir.
– Tekne kullanıyorsanız, yanınıza mutlaka cankurtaran yeleği alın. Yüzerek dönmek için asla teknenizi terketmeyiniz. Yorgunluk ve üşüme, boğulmaya yol açabilir.