Uykusuzluk nedenleri? Uykusuzluk sebepleri? Uykusuzluk hakkında bilgi. Uykusuzluk sebebi ile kullanılan ilaçlar hakkında uyarılar? Uykusuzluk Nedir? Uykusuzluk yan etkileri? Uykusuzluk hakkında tüm detaylar…
Uykusuzluk başlı başına bir hastalık değildir, ama inatçı bir biçimde sürüyorsa bazı ruhsal rahatsızlıkların belirtisi sayılmalıdır. Bu bakımdan uykusuzluğu giderici önlemler alınmalıdır.
Ruhsal gerilimler, huzursuzluk, gündüz vücudun gerektiği kadar yorulmaması ve düzensiz yatma saatleri uykusuzluğa neden olabilir. Alkolü, sigarayı ve uyku ilaçlarını birden bire bırakmak da bir süre uyuma güçlüğüne yol açabilir. Ayrıca kadınlarda hamilelik sırasında uykusuzluk görülebilir.
Yatar yatmaz uykuya dalamıyorsanız, bunu dert edinmemeye çalışın. Yoksa, sorunu daha da ağırlaştırabilirsiniz. Birkaç saat gevşek durumda kalmanız ve ya “kestirmeniz” bile yeterince dinlenmenizi sağlayabilir. Şu noktalara dikkat etmenizde yarar var:
Gündüzleri şu veya bu şekilde fizik egzersiz yapıp vücudunuzun gece uykuya gereksinim duyacak kadar yorulmasını sağlayın. Yatmadan önce açık havada bir saat kadar yürüyüş yapmanız size yardımcı olabilir.
Tıka basa dolu bir mide uyumanıza engel olabilir, ama yatarken hafif bir şeyler yemeniz, süt içmeniz ve hatta az miktarda alkol almanız uykuya dalmanıza yardım eder. Kuvvetli bir yemek yedikten sonra aradan en az 3 saat geçmeden yatağa girmeyin. Fazla alkol ve sıvı şeyler almayın.
Ilık bir banyo, rahatlamanızı sağlar. Basınçlı bir duş ise, tam tersi bir etki yaratabilir. İşinizle ilgisiz bir kitap ya da dergi okumanız, çok zaman uykuya dalmanıza yardım eder.
Yatak odanızın ne çok sıcak ne de çok soğuk olmamasına çalışın. Birçok kimse en iyi sıcaklığı 16-18 derece arasında olan odalarda uyuyabilir.
Çevrenizin sizi rahatsız etmemesine çalışın. Su damlatan bir musluk ya da sürekli gürültü yapan bir ısıtıcı, uykunuza engel yaratabilir. Rahat bir yatak, uykusuzluğunuza çare olabilir.
Öğleden sonra geç saatlerde veya akşamları kafeinli içecekler içmemeye çalışın. İçtiğiniz kahve miktarı günde 5 fincanı aşmasın. Kafeinli içecekler yerine meyve sularını veya bitkisel çayları tercih edin. Bu çeşit çayların uykusuzluğa iyi geldiği söylenir. Eğer yine de uykusuzluk çekiyorsanız, çayı
ve kahveyi tümüyle bırakın.
Uyku Haplarına Dikkat!
Bütün uyku ilaçları beynin çalışmalarını şu veya bu şekilde baskı altına alarak etki yaparlar. Yani uyku hapıyla sağlanan uyku, normal değildir ve
doğal bir uykuya oranla sizi daha az dinlendirir. Bir süre düzenli olarak uyku hapı alıp, sonra bırakacak olursanız, beyniniz normale dönene kadar huzursuz bir uyku uyur ve adeta canlıymışcasına rüyalar görürsünüz.
Doktor tarafından reçetesi yazılan ve önerilen dozda alınan uyku haplarının zararlı etki göstermesi, uzak bir olasılıktır. Bununla birlikte uyku ilaçlarını sürekli alırsanız, bunlara bağımlı duruma geçebilirsiniz. Bu nedenle uykusuzluk sorununuzu çözebilecek başka çarelerin bulunup bulunmadığını doktora danışın. Ayrıca uyku hapıyla uyuduktan sonra sabah kalkmakta zorluk çekiyorsanız veya uyku haplarınız artık yeterli olmuyorsa yine doktora danışın ilacınızın değiştirilmesi gerekebilir. Uyku hapı kullananlar şu güvenlik kurallarını hiçbir zaman akıllarından çıkarmamalıdır:
Doktorunuzun tavsiye ettiğinden daha yüksek doz kullanmayın. Uyku ilacının etkileri tamamen geçmeden önce araç ya da makine kullanmayın.
Uyku ilacı aldığınız anın bir saat öncesiyle sekiz saat sonrası arasında hiç alkol almayın.
Uyku ilaçlarınızı başkalarına, özellikle çocuklara vermeyin. Uyku ilaçlarınızı yatağınızın başucunda tutmayın; yarı uykulu durumdayken kazara fazladan bir doz alabilirsiniz. Bu da oldukça tehlikeli durumlara yol açabilmektedir