Stafilokok nedir? Stafilokok bakterisinin özellikleri, Stafilokok belirtileri, Stafilokok tedavisi, Stafilokok hakkında bilgi
Stafilokok; üzüm salkımına benzer kümeler oluşturan yuvarlak mikroorganizmalardır. Gram pozitiftirler. Ortalama 1 mikron çapında bir mokrokoktur. Genellikle sıvı ortamlarda diplokok halinde, sert ortamlarda ise kümeler halindedir. Hareketsizdirler ve spor oluşturmazlar. Toprakta, suda ve havada çürükçül, insan mukozasında ise asalak olarak yaşar. İnsan vücudunun direnci azaldığı dönemlerde harekete geçerler.
Başlıca üç çeşidi vardır;
- Yıldızlı stafilokok (Staphylococcus aureus)
- sarı stafilokok (S. citreus)
- beyaz stafilokok (S. albus)
Stafilokokların vücutta oluşturduğu çeşitli hastalıklar vardır. Deride asalak yaşayanlar iltihaplı bir yara oluştururlar. Bu yaranın görünümü sivilce ya da çıban biçimindedir. Ancak stafilokoklar yiyeceklere kolay bulaştıklarından, stafilokok besin zehirlenmesi adı verilen bir zehirlenmeye yol açarlar ki, bu oluşturdukları en tehlikeli hastalıktır. Belirtiler birdenbire görülür. İlk belirtiler tükürük salgısının çoğalması ve mide bulantısıdır. Ardından karın bölgesinde ağrı, kusma ve ishal görülür. Dışkı çok suludur, kusmuk içinde kan bulunabilir. Hastalık genellikle 1-2 gün içinde kendiliğinden iyileşir. Hastalık sırasında hastanın dinlenmesi ve yitirdiği sıvıyı alması gerekir. Stafilokok besin zehirlenmesi en çok et aracılığıyla geçer. Bu nedenle, özellikle et besinlerinin çok temiz olmasına dikkat etmek gerekir.