Çiçek nasıl bir hastalıktır? Çiçek hastalığının nedenleri, Çiçek hastalığının belirtileri? Çiçek hastalığının tedavisi, Çiçek hastalığı hakkında bilgi.
Çiçek Hastalığı; ileri derecede-bulaşıcı, içinde su toplanmış küçük kesecikler, sonraki devrede ise bu keseciklerin irinlenmiş biçimiyle belirginleşen ateşli hastalıktır. Döküntülü hastalıklar sınıfına girer, etkeni virüstür.
Nedenleri: Virüs vücuda solunum yolundan girer, lenf bezleri ve karaciğerde çoğalır. Hiçbir belirti olmadan birkaç gün geçtikten sonra damarların çevresinde oluşan iltihapla birlikte virüs kanda dolaşmaya başlar, küçük siyi dolu kesecikler hücresel yıkım ve serum sızıntısı sonucu oluşur. Yüzde yağ bezleri çok sayıda bulunduğundan, bu bölgede çiçek bozuğu denen çukurlaşmalara daha sık rastlanır. Karaciğer, dalak ve lenf bezleri büyük olabilir. Çiçek hastalığına tutulan kişi, döküntüler başlamadan bir gün önce ve yaralar iyileşip kabuklar düşünceye kadar geçen dönemde hastalığı başkalarına bulaştırabilir.
Belirtileri: İlk belirtileri 39-40°C ateş, sırtta kas ağrısı, başağrısı, karın ağrısı ve kusmadır. 3-4 gün sonra ateş düşer, belirtiler geriler ve hasta iyileşmiş sanılır. Bu ateşsiz dönemde ağız içinde ağrılı ülserler, yüz ve ön kolda sert, kırmızı kabartılar oluşur, kabartıların sayısı gittikçe artarak yüzden, kol ve bacaklara doğru tüm gövdeye yayılır. Kabartıların oluşumundan 4-5 gün sonra içlerine serum sızar ve kesecikler oluşur. Kesecikler irinlenince ateş yeniden başlar ve iyileşinceye kadar sürer. Hastalık, başlangıcından üç hafta sonra, küçük yara izleri ya da derin çukurlar bırakarak iyileşir.
Tedavisi: Çiçek hastalığı için özgün bir tedavi yöntemi yoktur. Keseciklerin irinlenme döneminde ikincil bakteriyel enfeksiyonları (bulaşmaları) önlemek için, steril (mikropsuz) çarşaflar ve bakım eşyaları kullanmak, kaşıntıyı azaltmak için ilaçlar vermek iyileşmeyi kolaylaştırır. 1977′den sonra devreye giren ve saatte 1.000 kişinin aşılanmasını sağlayan tabanca iğne yardımıyla 1979′a gelindiğinde çiçek hastalığı bütünüyle ortadan kalktı. WHO” nun (Dünya Sağlık Örgütü) da çiçek hastalığının en çok görüldüğü Somali, Endonezya, Hindistan”da 1977′den beri görülmediğini duyulmasıyla çiçek hastalığı için ayrılan 75 laboratuvar 4′e düşürüldü. Ancak acil durumlarda kullanılmak için 200-300 milyon doz aşı stok olarak korunmaktadır.