Kolera nasıl bir hastalıktır? Kolera bakterisi, koleranın belirtileri, koleranın tedavisi, koleradan korunma yöntemleri nelerdir? kolera hakkında bilgi.
Kolera; vibrio kolera adlı bakterilerin insanların ince bağırsaklarında parazitlenmeleriyle gelişen bulaşıcı hastalıktır. Yalnız insanlarda görülür. Özellikle yaz aylarında salgın yapar ve yol açtığı ağır ishaller nedeniyle hastanın su ve elektrolit kaybı sonucu ölümüne yol açabilir.
Belirtileri: Hastalığın kuluçka süresi yaklaşık 6-48 saattir. Bir süre sonunda çok sulu ve ağrısız bir ishal gelişir. Hasta birkaç saat içinde ishal biçiminde birkaç litre vücut sıvısı yitirerek şoka girebilir. Genellikle ishalle birlikte kusma da gelişir. Vücudun kusma ve ishalle fazla miktarda tuz yitirmesi sonucu kas krampları gelişir. Hasta morarır, koleraya özgü kısık bir ses çıkarır, karnı da içe çökmüş gibidir. Ağzı kurumuş, nabzı hızlanmış, buna karşılık hafiflemiştir. Solunumu hızlı, fakat yüzeyseldir. Tansiyon düşer. Hastalık 2-7 gün sürer. Bu süre içinde hastaya yitirdiği sıvı ve elektrolitler kazandın-lırsa ölüm önlenir, eğer bu başarılamazsa hasta şok ve komaya girip ölür.
Tedavisi: Kolera hastalarının kesinlikle en kısa sürede bir hastaneye götürülmeleri gerekir. Bu sırada bir hastaya 1 litresinde 20 gr glikoz, 4 gr sodyum bikarbonat, 4 gr sodyum klorit ve 1 gr potasyum klorit içeren sulu bir çözelti ağız yoluyla verilebilir. 6 saatte bir olmak üzere iki gün 500 mg Tetrasiklin verilmesi de yararlıdır. Koleraya karşı yapılan aşı ölü bakteriler içerir. Bu aşı yaklaşık 4-6 ay bağışıklık kazandırır.
Koleradan korunmanın en iyi yolu yerleşim bölgelerinde sağlık kurallarına uygun bir kanalizasyon altyapısının gerçekleştirilmesidir. Besin maddelerinin de kapalı yerlerde korunması, sebze ve meyvelerin iyi yıkanması gerekir.