Egzema nedir? Egzema nasıl bir hastalıktır? Egzema Nasıl belirtiler gösterir? Egzema nasıl tedavi edilir? Egzema hakkında bilgi.
Egzema; bir deri hastalığıdır. Tüm deri hastalıklarının hemen yarısını oluşturur. Oluşmasında; iyot, cıva, sulfamid gibi ilaçlar; saç boyaları, şampuanlar, tırnak cilaları, göz boyaları gibi kozmetik maddeler; naylon çamaşır, sütyen vb giyecekler; sabun, deterjan gibi ev temizlik gereçleri; çimento, boyalar, çiçek tozları gibi etmenler rol oynar. Ancak, bunların tümü herkeste egzemaya yol açmaz. Kişinin allerjik yapıda olması, hastalığın oluşumunu belirleyen ana etkendir. Ayrıca kan, lenf ve damar hastalıkları, karaciğer bozuklukları, süreğen böbrek iltihapları ve sindirim bozuklukları egzemaya uygun bir ortam hazırlar.
Belirtileri: Önce deri parçasında kızartıyla kendini gösterir, şiddetli kaşınma arzusu vardır. Daha ileri dönemlerde bölge sulu kabarcıklar, kabuklu pullu, hatta ülserli yaralar içermeye başlar. Genel olarak kuru ve yaş olarak ikiye ayrılır, her iki türde de aynı belirtiler gözlenir. Ağız, dudak çevresi, kulak arkası, boyun, meme uçları, şişmanlarda meme altları, diz, dirsek, parmak araları ve anüs çevresi egzemanın en yoğun görüldüğü yerlerdir.
Tedavisi: Hastalığa neden olan allerjik etkenlerden uzaklaşmak, vücudun etkenlere karşı duyarlılığını ilaçlarla azaltmak, yağlı, acılı, fazla tuzlu yiyeceklerden kaçınmak, az alkol kullanmak başarılı sonuçlar verebilmektedir. Ancak hastalık genellikle alevlenmeler gösterir ve kimi zaman süreğen bir yapı kazanabilir.