Hepatit nasıl hastalıktır? Hepatit hastalığının belirtileri, Hepatit hastalığının nedenleri, Hepatit hastalığının tedavi imkanları, Hepatit hastalığının ile ilgili bilgi.
Hepatit; karaciğerin yaygın olarak tutulduğu, hücre yıkımıyla beraber seyreden iltihabıdır. Hepatit yapan nedenler, başlıca üçe ayrılır: 1- Virüsler (A-tipi, B-tipi, NeA NeB tipi), 2- Alkol, 3- İlaçlar. Seyrek olarak sarı humma, sitomegalovirus, leeptospiralar ve bazı başka virüslerle de oluşabilir.
Nedenleri: A tipi viral hepatitler, kirli yiyecek, içecekler; B tipi kendileri hasta olmadıkları halde bu virüsü taşıyan kimselerin kan ve serumlarıyla ya da virüsle kirletilmiş enjektör vb aletlerin kullanımıyla geçer. A tipi hepatitin virüsün alınmasından ilk hastalık belirtilerine kadar geçen kuluçka süresi 2-6 hafta, öteki tiplerin 4-25 hafta kadardır.
Belirtileri: Hastalık, halsizlik, iştahsızlık, idrarda koyulaşma, bazen eklem ağrı ve şişlikleri, gripal enfeksiyon, bulantı, kusma gibi belirtilerle başlar. Belirtilerin hepsi göz aklarından başlayan, tüm deriye yayılan sararma, dışkı renginin açık sarı-gri renk alması “camcı macunu” ve bazen yaygın kaşıntı ortaya çıkar. Hastalık belirtileri 1-4 hafta sürer, azalarak kaybolur. Karaciğerde hücre yıkımının çok ağır olduğu durumlarda karaciğer adeta erir, küçülür. Hasta hızla gelişen karaciğer yetmezliği tablosuyla ölebilir. Hastalığın seyrinde kişinin vücut direnci ve istirahat önemli rol oynar. Hepatit bazen sarılık ortaya çıkmadan gripal enfekiyon belirtileriyle geçilir. A tipinde virüse karşı bağışıklık maddeleri (antikorlar), B tipinde virüsün çeşitli bölümlerine karşı antikorlar ve bu bölümlerden bazıları kanda saptanabilir. İdrarda bilirubin ve ürobilinojen saptanır. Dışkı renginin açıldığı, kaşıntılı dönemde (kolestaz) ürobilinojen kaybolur.
Tedavisi: Hastaların çoğu 1-2 ay içinde iyileşir. A tipi dışındakilerde hastalık süregenleşebilir (kronikleşme). Bu durumda hastalık karaciğer sirozuyla sonlanan, başlangıca göre daha hafif, fakat sürekli bir gidiş gösterir. Yıllarca sürebilir. B tipi hepatite karşı toruyu aşılar yapılmıştır. Kan ve kandan elde edilen ve tedavide kullanılan maddeler B tipi hepatit virüsü açısından denetlenmelidir.
Alkolik hepatit: Ağır alkoliklerde karaciğer yağlanmasından sonra, karaciğer sirozundan önce görülen ağır, hızlı karaciğer yıkım tablosudur. Ateş, karaciğer yetmezlik bulguları, bazen hemolitik kansızlık ve pankreatit ile birlikte bulunur.
Toksik hepatit: Değişik mekanizmaları ile çeşitli maddeler karaciğer zararlanmasına yol açabilirler. Karbon tetraklorür, fosfor, amanita türü mantar zehri, yaygın hücre yıkımıyla giden karaciğer zararlanmaları yapabilirler. Yüksek dozlarda asetaminofen (parasetamol) ile de toksit hepatit oluşabilir.