Felç nedir? Felç nedenleri nelerdir? Felç çeşitleri, Felç belirtileri Felç tedavisi Felç hakkında bilgi.
Felç; sinirlerde ya da kaslarda ortaya çıkan bozukluklar nedeniyle vücutta görülen hareketsizlik ve hissizlik; inme ya da nüzul da denir. Vücuttaki hareketi sağlayan sinirler omurilikle beyin arasında çalışır. Sinirlerin başlangıç ya da bitim yollarında ortaya çıkan bozuklukla güçlerini yitiren kasların hareketleri zayıflar ya da bütünüyle biter.
Nedenleri: Çeşitli nedenlerinden en önemlileri omurilik bozukluğu ya da iltihaplardır. Sinir ve beyin zarı iltihabı da (menenjit) felce yol açar. Duyu organlarındaki bozukluk yalnız o organda felce yol açar. Yararlanmalar, beyin kanamaları, sinir sistemini besleyen damarların tıkanması, bazı enfeksiyonlar (çocuk felci vb) sinir sisteminde oluşan urlar da öteki nedenlerdir. Ayrıca fiziksel bir nedene bağlı olmaksızın ruhsal etkenler de (histeri)
felce yol açarlar.
Çeşitleri: Felçler merkezi, çevresel ve genel felçler olarak ayrılırlar.
Merkezi felçler. Beyin ve yukarı motor nöron bozuklukları sonucu ortaya çıkarlar. Beyin kabuğu ya da alt bölümde oluşan kanama, urlar, damar tıkanması gibi durumlarda karşı vücut yarımındaki bir organda hareketsizlik, hissizlik görülür. Katı (spastik) tipte olan bu felçler kas sertleşmesiyle kol ve bacaklarda tek tek ya da birden ortaya çıkan güç azalmasıyla görülür.
Çevresel felçler (yarım felç). Kas gevşekliği istem dışı hareketler, refleks kaybı, gibi belirtilerle geniş bir alanda değil belli organ ya da kas grubunda görülürler. Yumuşak tip felçlerdir.
Genel felç. Zihinsel çalışmaların eksilmesi, dengesiz hareketler, konuşma zorluğu gibi belirtilerle ortaya çıkar. Daha çok beyinzarı yangısı sonucu oluşur.
Tedavi: Genelde ilaç ve fizyoterapi yöntemleri kullanılır. Özellikle ruhsal nedene dayalı felçlerde de psikiyatrik tedavi yöntemleri denenir. Bazı felçler bütünüyle düzeltilebilir, bu bölümüyse (omurilik kaynaklı olanlar) düzelmezler..