İskorbüt hastalığı nedir? İskorbüt hastalığın nedenleri, İskorbüt hastalığın belirtileri İskorbüt hastalığın tedavisi, İskorbüt hastalığı hakkında bilgi.
İskorbüt; C vitamini (askorbit asit) yetersizliğinden doğan hastalıktır. Taze meyve, sebze ve bazı hayvansal besinlerde bolca bulunan C vitamini, vücutta bağ dokusu yapımında rol oynar. Bu vitamininin eksikliğine bağlı olarak gelişen iskorbütte hemen tüm bulgular bağ dokusu yapımındaki bozukluğa dayanır.
Annede C vitamini yetersizliği yoksa anne sütü emen çocuklarda eksiklik görülmez. Buna karşılık yalnızca inek sütüyle beslenen 6-12 ay arası çocuklar, hastalığın en çok görüldüğü yaş grubunu oluşturlar. İskorbütlü hastalarda vücutta bağ dokusunu yenilenememesine bağlı olarak yaraların geç kapanması, eskiden kapanmış olan yaraların yeniden duyarlık kazanması, diş etleri ve deri altında kanamalar ve vücut ağrıları görülür. Süt çocuğu iskorbütü (Barlow Hastalığı) erişkinlerde görülen iskorbüte çok benzemekle birlikte bunlarda kemik bozuklukları ön plandadır. En ufak dokunmayla kemik ağrıları oluşur ve çocuk yanına yaklaşıldığı zaman korkuyla ağlamaya başlar. Yine bu çocuklarda diş etlerinin şiş ve morumtırak renkte olduğu görülür.
Eskiden kürek mahkûmlarında, kâşiflerde ve özellikle savaş sırasında oldukça sık görülen iskorbüt ancak, 20. yüzyılda C vitamininin tanımlanmasıyla açıklığa kavuştu ve bundan sonra çok az görüldü. Hastalığın tanısı çoğu zaman klinik görünümle konabilmekle birlikte gerekli durumlarda sidikte ve plazmadaki C vitamini düzeyleri ve radyolojik araştırmalardan da yararlanılır.