Su Çiçeği nasıl bir hastalıktır? Su Çiçeği hastalığının belirtileri? Su Çiçeği hastalığı için alınacak önlemler? Su Çiçeği hastalığı için tedavisi? Su Çiçeği hakkında bilgi.
Su Çiçeği; Su çiçeği ateş, nezle ve döküntü ile devam eden bulaşıcı hastalıklardandır. Hakiki çiçek hastalığı ile gerek iz bırakmaması ve gerekse itilat yapmaması bakımından, hiç bir alakası yoktur. Su çiçeği genel olarak bir çocuk hastalığıdır. Bilhassa okul çağındaki çocuklar arasında bulaşmasının kolaylığından dolayı pek çabuk yayılır. Hastalık hava yolu ile bulaşır. Hasta çocuktan, temas ve eşyalarını kullanma yolu ile de sağlamlara geçer.
Kuluçka devri 15-20 gün kadardır. Kısa süren bir baş ağrısı, keyifsizlik, kırgınlık ve ateş ile döküntüler başlar. Bunlar pembe ve yuvarlak benekler halindedir. Kısa bir zamanda sivilce şeklini alır ve içleri su dolar. Bu su bir iki gün içinde bulanıklaşarak patlamaya başlar. Patlayanların üzeri bir kabuk bağlar. Bu iltahaplanma ve patlama sırasında ateş görülür. Döküm vücudun her tarafında olabilir. Bilhassa göğüs, karın ve saç dipleri kısmında çoktur. Ağız içinde ve gırtlakta da olduğu zamanlar çocuğun gıda alması çok zorlaşır. Bu hal oldukça seyrek görülür.
Su çiçeği iyi bakıldığı ve temiz tutulduğu takdirde çocuklarda hiç bir üzücü hale sebep olmaz. Fakat kaşıntı esnasında her hangi bir iltihaplanmaya fırsat verilecek olunursa bunlar iz bırakabilir. Ekzamalı bebeklerde iltahaplanma daha fazla tahribat yapabileceği için, bunların temizliğine bilhassa dikkat etmek gerekir. Bazen seyrek de olsa hastalığın 7 -10 uncu günlerinde bazı itilatlar meydana çıkar. Kusma, baş ağrısı, dalgınlık ve kendini bilememe hali ile meydana çıkan şekil bir menenjit olabilir. Gerekli tedbirler alınacak olursa bu hastalık tedavi edilir.
Su çiçeğini isilikten ve diğer alerjik hallerden ayırt etmek gayet kolaydır. Çünkü bunlarda kabuklanma ve ateş olmaz. Döküntülerde kapalı yerlerde kaldıkları için bunun anlaşılması zor olmakta ve dolayısıyla hastalık hızlı yayılır. Tedavide esas; istirahat ve temiz tutmaktır. Kaşıntıya mani olucu ilaçlar uygun ateş düşürücüler yara ve çıbanlar için antibiyotikler faydalıdır. Döküntü başlayınca fazla ekşilerden kaçınmalı sulu gıdalara rağbet etmelidir.