Çocuklarda ve bebeklerde ishal neden olur? İshal Durumunda Yapılması Gerekenler? İshal durumunda bebeğin beslenmesi nasıl olmalıdır, ishal durumda neler yapılmalıdır?
Yaz günlerinde daha çok görülen ishal temiz olmayan içme suyundan, bozuk sütten ya da bir başka yiyecekten kaynaklanabilir. Günde 4-5 kez yeşilimsi sulu biçimde dışarı çıkmaya ve karında sancıya neden olur. En etkili önlemi kaynatılmış bol su içmektir. ishal yinelediği ve geçmediği zaman bir doktora başvurmalıdır. Doktor vermedikçe bir ilaç almamalıdır.
Basit ishallerde havuç çorbası ve pirinç lapası yenmelidir. Keçiboynuzunun da ishali kesici etkisi vardır. Çocuklarda ishal ayrıca önem taşır. Anne sütü içerdiği antikorlar nedeniyle bebeği enfeksiyonlardan koruduğu gibi, ishalden de korur. Bu nedenle anne sütüyle beslenmeyen bebeklerde ishal daha sıklıkla görülür.
Hafif vakalarda çocukta büyük değişiklik yoktur. Yemeğini rahatça yer, keyfi yerindedir. Ağır vakalarda ise bebek huzursuz, iştahsızdır ve ateş yükselir. Bazen de kusma görülür. İshalde en büyük problem, susuz kalmadır. Böyle durumda bebekte uyku hali görülür. Ağzı kurudur, bıngıldağı içeri doğru çöker, genel olarak huzursuzdur. Daha ağır durumlarda bebeğin derisi pörsümüştür, ağzından beslenemez, ateşi ya çok yüksek ya da çok düşüktür. Susuzluk çok ilerlerse bebeğin beyni hasara uğrar, hatta ölümlere rastlanır.
Eğer bebek biberonla besleniyorsa biberonların ve emziklerin iyice kaynatılması gerekmektedir. Özellikle emziklerin temizliğine büyük bir özen göstermelidir. İshalin birinci gününde bebeğe süt verilmez. Yarım litre suyun içine bir çay kaşığı şeker ve yarım çay kaşığı tuz koyup suyu kaynatmalı, soğuduktan sonra bebeğe vermelidir. Ertesi gün bu suyla birlikte çay, mevsimine göre elma ya da şeftali suyu içirilir. Beş gün süreyle bu beslenme sürmeli, buna ek olarak da kaynatılıp soğutulmuş su bol bol verilmelidir. Bebeklere hiçbir zaman biberonda artan mama tekrar verilmez. Çünkü ılık ortamda bakteriler hızla artar ve bağırsak enfeksiyonlarına neden olur.