Tüberküloz nedir? Tüberküloz nedir vikipedi? verem hastalığı? Çocuklarda tüberküloz (verem) hastalığı belirtileri, tedavisi ve korunma yolları ile ilgili bilgi.
Çocuklarda tüberküloz (verem); Tüberküloz hemen hemen bütün dünyaya yayılmış ve herkes tarafından bilinen bir hastalıktır. Verem aslında müzmin bir hastalık olmakla beraber, bazı zamanlar birden bire had şekline geçer.
Verem çocuklarda da görülen bir hastalıktır ve çocuklardaki verem büyüklere nisbetle daha da tehlikelidir. Bebek ne kadar küçükse tehlike o nisbette büyük olur. Bu hastalıkta çocuğun bünyesi yanı sıra aileden intikal eden bazı hususiyetler göze çarpar. Verem daha ziyade solunum hastalıklarına müptela olanlarla, ekzaması bulunan ve sık sık bademcik büyümelerine yakalanarak bünyece zayıf düşen çocuklarda görülür. Bu çocuklar akranlarına nazaran daha zayıf ve çelimsiz kalırlar.
Verem çocuklar için çok önemli bir hastalıktır. Belirtileri çok hafif ateş yükselmesi, yavaş yavaş zayıflama gibi hiç göze çarpmayan hususlardır. Hatta bazen doktor muayenesinde bile göze çarpmamaktadır. Karışık bir takım şikayetler karşısında hemen röntgene baş vurmak gereklidir.
Verem mikrobu almış çocukta ilk belirtiler hastalık mikroplarının vücuda girmesinden hemen hemen kırk gün sonra baş gösterir. İlk önce bacaklarda sert, düğme şeklinde bir kabarcık peyda olur. Ve bunlar daha sonra kabararak bir yere çarpmadan mütevellit çürük manzarasını alırlar. Bazen hastalık doğrudan doğruya boyunda bezeler halinde de başlar. Bunlar çoğu defa anjin bezeleri ile karıştırıldığı için tedavide bir gecikme olur. Halbuki bunların tüberküloz belirtileri olduğu hemen anlaşılacak olursa, tedavi ilk safhada yapılarak hastalık tamamen önlenmiş olur.
Verem mikrobu okula yeni başlamış kız çocukları ile ilk okul çağını henüz tamamlamış erkek çocuklarda çok müsait bir zemin bulabilir. Bu arada annelerin dikkat etmeleri gereken noktalar çocuklarında sebep yokken zayıflama halleri, soğuk algınlığı ve grip olmadığı halde 37 – 38° civarında dolaşan ateşlerdir. Çok küçük yaşlardaki çocukları verem mikroplarından korumak oldukça güç bir iştir. Bilhassa ailede veremli bir şahıs yoksa bu mikrobun nereden gelmiş olduğunu araştırmak biraz zor olmaktadır. Annede verem tesbit edilirse bebek hemen memeden kesilmelidir. Bu arada çocuklara verilen sütlerinde menşeini iyi bilmek, veremli ineklerin sütlerini katiyen çocuklara içirmemek gerekir. Mama yapmak için pastörize edilmiş sütler kullanılmalıdır. Eğer pastörize süt bulunmuyorsa, gereken bütün tedbirin alınması lazımdır.
Veremli şahıslar bilhassa çok hassas oldukları için, hastalıklarını çevrelerindeki kimselerden saklamak eğilimlerindedirler. Bu hal mikropların çok geniş bir çevreye yayılmasına sebebiyet verir. Çocuk mikrobu aile çevresinden alabildiği gibi dışarıdan da alabilir. Bu bakımdan bilhassa yetişme çağındaki yavruları, senede bir iki defa doktor kontrolünden geçirmek çok faydalı olur. Ateşli verem şekillerinde yatak istirahati şarttır. Hasta fazla yorulmamalı, güneş gören ve sık sık havalandırılan bir odada yatmalıdır. Derinin yanmasından kaçınmak şartı ile güneş banyosu yapmak faydalıdır. Fakat ifrata kaçan güneş banyolarında, kapanmış olan yaraların açılma ihtimali vardır. Bundan başka günümüzde kullanılan tüberküloz ilaçları bu hastalığın tedavisini mümkün kılmaktadır. Yurdumuzda da geniş çapta tatbik edilen B.C.G. aşısının tüberkülozdan korunmak için kullanılmada faydası büyüktür…