Hastalıklar? erkek cinsel yolla bulaşan hastalıklar? erkek cinsel hastalıklar? erkek hastalıkları doktoru? Erkekte Penis Hastalıkları? Penis kanseri tümörü,sedef hastalığı? Testis torsiyonu? Scrotal kitleler? Testis ağrısı? İnmemiş testis? Penis kanseri? Testis kanseri? Jinekomasti? Peyroni hastalığı? Parafimoz? Hipospadias? Balanit? Epididimit? Orşit ? erkek hastalıkları için tüm bilgiler
İnmemiş testis
Doğumdan önce testisler erkek bebeğin karnında gelişir. Genellikle skrotum içindeki yerlerine doğumdan bir ay önce inerler. Erkek bebeklerin bir kısmı testislerinden bir veya iki tanesi skrotuma inmemiş olarak doğabilir. Bu bebeklerin çoğunda testisler, birkaç yıl içinde hiçbir tıbbi müdahale olmaksızın, kendiliklerinden skrotumun içine inerler. Bazı vakalarda ise ilaç veya ameliyat gerekebilir. 5 yaşına kadar inmemiş olan testis ilerideki hayatında kısır hale gelir.Doktor, skrotumu muayene ederek, testisin eksikliğini veya iyi gelişmemiş olduğunu anlayabilir. Bir testisin eksikliği önemli değildir. İnmemiş bir testis, kendisi de inse, ameliyatla da düzeltilmiş olsa, normal bir testise kıyasla kanser olmaya daha yatkın olabilir.
Tedavisinde, inmemiş bir testisi skrotum içine indirebilmek için çoğunlukla hormon verilir.
Hayatın başlangıcında inmemiş ve hormonlara da cevap vermeyen testisler, gelecekte kısırlık sorunuyla karşılaşmamak ve testis kanserine yatkınlığı azaltmak için ameliyat edilirler. Bunun için en uygun zaman 1-1.5 yaştır.
Testis torsiyonu
Testis torsiyonu testislere kan taşıyan damarların bulunduğu spermatik kord kendi etrafında burulmakta , spermatik damarlar kan taşıyamamakta ve eğer bu durum erken bir zamanda düzeltilemezse testis nekroze (kangren) olmaktadır. Torsiyon riski, puberte döneminde en fazladır. Ameliyat edilmemiş inmemiş testislerde de risk yüksektir. . Kliniğinde ani gelişen testis ve kasık ağrısı, bulantı ve kusma olur. Bazen de şikayetler yavaş gelişir ve gecikmelere neden olur. Testis hassas ve ağrılıdır. Torsiyonla birlikte hidrosel ve ödem de olabilir. Testis torsiyonu orşit ve epididimit ile karışabilir. Doppler ultrasonografi ayıcı tanıda önemlidir. Tedavisi acil cerrahidir.
Scrotal kitleler
Skrotumdaki kitlelerin çeşitli sebepleri vardır. Sebepleri tümörler, kistler, iltihaplar ve kasık fıtığıdır. Belirtileri skrotumda şişme, ağrı, hassasiyettir. Teşhis kan testleri ve ultrasonografi ile konulabilir. Kesin teşhis ameliyatla kitlenin alınmasıyla konur. Kasık fıtığı, bağırsaklardan bir bölümünün scrotum içine inmesiyle meydana gelir. Tedavisi ameliyattır. Testisteki tümörler selim veya habis olabilirler. Habis tümörler tehlikelidir. Erken teşhis edilirse etkili bir şekilde tedavi edilebilir.
Testis ağrısı
Testislerde iltihaplanma, testislerin fazla ya da gereğinden az kanla doluşması bu organlarda ağrıya neden olur. Cinsel organın kasılıp boşalmaması sonucu kasıkta ve testiste sancılara neden olabilir.
Varikosel
Testis kanını boşaltan toplar damarların genişlemesine denir. Genellikle 15-35 yaşları arasında ve sol tarafta görülür. Varikoselli hastalarda sperm sayısında ve hareketliliğinde azalma tespit edimiştir.Bu nedenle erkek infertilitesinin(kısırlık) en sık nedenlerinden biridir.Ancak her varikoselli erkek kısır demek değildir.Belirtileri testisin yukarısında ve arkasında kabarıklık ele gelir.Çoğu vakada belirti vermez.İleri derecede varikosel teşhisi muayene ile konur ilave tetkik gerekmez. Kısırlık nedeniyle müracat eden varikosel hastalarına veya varikosel amaliyatı uygulanmasına rağmen kısırlık devam eden hastalara renkli doppler ultrasografi gereklidir. Tedavi cerrahidir.
Hidrosel:
Testisi saran kılıfta sıvı birikmesine denir. Tek veya her iki testiste olabilir.Her yaşta görülebildiği gibi yaşlı hastalarda görülmesi daha sıktır. Hidrosel tehlikeli değildir. Hastanın üroloğa görünmesi önerilir. Genellikle tedavi gerektirmez. Tedavi gerektiriyorsa ameliyat önerilir. Sıvı doktor tarafından enjektörle ile çekilebilir. Ancak enjektörle sıvı çekilmesi infeksiyon riskini arttırır. Enjektörle sıvı çekilmesi ameliyat olması tehlikeli olan hastalar için yapılmalıdır.
Orşit :
Testislerin iltihaplanmasıdır. Orşitin en sık görülen sebeplerinden biri kabakulaktır. Orşit pek sık görülmeyen hastalığın yan etkileri olarak veya prostat, epididim infeksiyonlarına bağlı olarak da görülebilir.Teşhis testiste ağrı ve şişlik.Tedavide bakterilere bağlı ise antibiyotik verilir. Ayrıca istirahat ve ağrı kesici verilir
Epididimit
Testisin gerisinde spermleri sperm kanallarına taşıyan ağrı, atan kıvrımlı bir borunun iltihaplanmasına denir. Epididimite bakteriler neden olur.Scrotumda şiddetli yavaş yavaş artan ağrı, ateş, şişme görülür. Tedavisinde antibiyotik kullanılır. Yatak istirahati, scrotuma buz konması, scrotumu kaldırmak gerekir.
Balanit:
Glans (penis başı) veya penis ucunun iltihaplanmasıdır. Sünnet olmamış erkeklerde daha sık görülür. Balanitin birçok nedeni vardır. Böbrek yolları infeksiyonları, iç çamaşırına bağlı tahriş, doğum kontrol kremlerine karşı reaksiyon nedenleri arasındadır. Penisteki kızarıklık ve şişlik iki gün içinde düzelmezse üroloğa müracaat edilmelidir.
Hipospadias:
Erkek çocuklarda penisin ucunda olması gereken dış idrar deliğinin, penisin alt yüzeyinde bir yere açılması şeklindeki anormalliğe denir. Halkımız arasında peygamber sünneti de denir. Ailevi geçiş vardır. İdrarın penisin ucundaki delikten değil alttaki delikten fışkırdığı görülür. Asla sünnet yapılmamalıdır. Hekime müracaat edilmelidir. Tedavisi çocuk cerrahisi veya üroloji uzmanı tarafından ameliyattır. İdeal ameliyat 6 ay-1,5 yaş arası olmalıdır.
Parafimoz:
Sünnetsiz bir penisteki sünnet derisinin, geriye çekilmiş şekilde kalıp, penis başını örtecek şekle dönememesidir. Tedavisi tıbbi müdahale ile penis derisi gevşetilir.Penis ucunun kızarıp şişmesi halinde acilen müdahale gereklidir. Böylece kalıcı hasarlar önlenmiş olur.
Priapizm
Normal bir ereksiyon durumunda olduğu gibi penis kanla dolar. Fakat cinsel aktivite bittikten sonra olduğu gibi geri boşalmaz. Ender rastlanan bir durumdur.Omurilik hastalıklarında, lösemi, üretra iltihabı sonrası görülür. Ereksiyon ağrılıdır. Penisin normal ereksiyon yeteneğinin korunabilmesi için doktor tarafından acil müdahale şarttır.
Peyroni hastalığı
Penis eğriliğidir.40-60 yaşındaki erkeklerde görülür. Belirtiler ereksiyon sırasında peniste meydana gelen ağrılı eğrilme cinsel ilişkiyi zorlaştırır. Penis eğrilmesi doluşan yara izi (nedbe dokusu) ele gelir. birçok vakada kendi kendine geçer. Geçmez ise üroloğa danışmak gerekir.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar
Cinsel iletişim yoluyla insandan insana bulaşan mikroorganizmaların neden olduğu üreme organları infeksiyonlarıdır. Bulaşması ancak cinsel hastalığı olan biriyle girilen cinsel iletişim sırasında veya fiziksel temas sonucunda olabilir. Birden fazla cinsel partneri olan kişiler, daha fazla risk altındadır.Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan HIV (AIDS virüsü), hepatit virüsü ve frengi(sifiliz) mikrobu kan yoluyla da bulaşabilir. Kontrolsüz kan nakli, steril olmayan enjektörler, kesici delici aletler, uyuşturucu bağımlılarının damar içi kullandıkları iğnelerden bu hastalıkların bulaşma riski vardır. Belirtileri idrar yaparken yanma acıma, sık sık idrara gitme, peniste, vajinada, makatta akıntı olması, kasıklarda şişkinlikler ve bezeler olması, yumurtalıkların birinde veya her ikisinde ağrı, karnın alt bölümünde ağrı, cinsel iletişimden sonra kanamadır. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar tedavi edilebilirler. Ancak AİDS”in tedavisi yoktur. Ayrıca Hepatit B”den de aşı ile korunabilirsiniz. Bu hastalıklar ayrıca kulak delinmesi, dövme yapılması, enfekte enjektörlerden, kan nakli, gibi yollardan bulaşabilir. Bu hastalıklardan korunmak için cinsel iletişimde kondom kullanılmalı, cinsel eş sayısının artmasının riski artıracağı unutulmamalı,başkalarının kullandığı enjektörler kullanılmamalıdır..Hastalık belirtisi olmadan da bulaşma olabileceğini unutmayalım.Öksürük, öpüşmek, el sıkmak la bu hastalıklar bulaşmaz.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar; HIV, Hepatit B, Bel soğukluğu(Gonore), Frengi(Sifiliz).klamidyoz, kandidiyazis, trikomoniyazis, Yumuşak şankr,ggranüloma inguinale, genital herpes, lenfogranüloma venereum dur.
Jinekomasti
Erkek memesinin normalden büyük olmasıdır.Erkek memesi kadınlık hormonunun yeterli miktarda olmaması nedeniyle küçüktür. Bazı durumlarda erkek memesi kendiliğinden büyümeye başlar buna jinekomasti denir.Bazı nedenleri siroz gibi hastalıklar, bazı ilaçlar, bazı sendromlar, vücut geliştirme sporları v.s. nedenleri arasındadır.Jinekomasti meme kanseri riskini arttırır.Tedavi ilaç veya cerrahidir. Cerrahi jinekomasti derecesi ve hastanın tercihigöz önüne alınarak karar verilir.
Testis kanseri
Testiste sertlik meydana gelir. Belirtileri testiste şişlik , bölgesel hassasiyet, testiste ağrı olmayıp bölgesel hassasiyet vardır.15-35 yaş arası erkeklerde görülür.Eğer testislerden bir veya ikisi doğumda inmemişse ileride her iki testiste kanser görülme riski yüksektir.Teşhis kendi kendini muayene ile konur. Doktor muayenesi şarttır. Tedavi cerrahidir.Yayılmışsa radyoterapi ve kemoterapi eklenir.
Penis kanseri
Çok nadirdir. Genellikle sünnet olmamış ve sünnet derisinin altındaki bölgeyi temiz tutmayan erkeklerde görülür. Penis ucuna yakın ağrısız küçük oluşumlar ortaya çıkar.Belirtiler penis ucunda siğil, sivilce görülür.Teşhis kitlenin çıkarılmasıyla konur.