Anne ve bebek sağlıklıysa ve anne sütü alan bebeklerde tam bir beslenme için ilk 6 ay yalnızca anne sütü alınması yeterlidir. Ama biraz daha büyüyünce, muhallebi, yumurta, sebze ve meyve püresi gibi başka yiyecekler de vermek gerekir. Bebeği “memeden keserek” bütünüyle başka yiyeceklerle beslemek için en uygun zaman bebeğin gelişmesini yakından izleyerek saptanabilir. Bazı bebekler iki ay, bazıları bir yıl ya da daha uzun süre süt emerler.
Çok kaliteli bir protein ve kalsiyum kaynağı olmasına rağmen, bebeklere 1 yaşına kadar inek sütü verilmesi kesinlikle tavsiye edilmemektedir. Bunun sebebi 1 yaşından küçük bebeklerin sindirim ve boşaltım sistemlerinin yeterince gelişmemiş olmasından kaynaklanmaktadır.
1 yaşından itibarense bebeklere inek sütü önce sulandırılarak verilmeli, bebeğe verilen süt miktarı ve verilen süte katılan su miktarı da yavaş yavaş düşürülmelidir.
Bebeğin ilk dişleri yaklaşık yedi ya da sekiz aylık olduğunda çıkmaya başlar. Önce her iki çenenin ön bölümündeki sekiz kesici diş tamamlanır. Bu dönemde bebek rahatsız ve huysuzdur, durmadan ağlar. Kesici dişleri çıkan bebek katı yiyecekleri ısırarak koparabilir ve çiğneyebilir; dolayısıyla yiyebildiği şeylerin listesi iyice zenginleşir. Yaklaşık 12 aylık olduğunda da alt ve üst çenelerin gerisindeki dört azı dişi çıkar.
Bebeklerde diş çıkarma ne zaman başlar?
6 ay – 9 ay arasında dişler görünmeye başlayabilir.
Diş çıkarma belirtileri nelerdir?
Dişin çıkacağı bölgede kaşınma, salya artışı her zaman olmamakla birlikte ateş ve huzursuzluk görülebilir. Ancak her yeni çıkan diş, aynı belirtileri vermez.
Ne tür rahatsızlıklara, huzursuzluklara yol açabilir?
Diş çıkarma kaşınma ve salya artışına neden olabilir. Ayrıca ateş ve huzursuzluk bu tabloya eşlik edebilir.
Bebekleri rahatlatmak için bu süreçte neler yapılmalıdır?
Bebekler diş çıkarma döneminde diş kaşıyıcılar ile rahatlatılmaya çalışılabilir. Çok fazla huzursuzluk durumunda doktora danışılarak rahatlatıcı topical jeller kullanılabilir.
Bebeklerde diştemizliği ve bakımı nasıl sağlanmalıdır?
İlk dişlerin görülmesi ve öncesinde ağız içi ve dişler temiz bir gazlı bezle ya da parmak fırçaları yardımıyla temizlenmelidir. 1 yaşından itibaren fırça kullanımına başlanmalı ve çok az miktarda macun fırça yüzeyine sürülmelidir. 2-6 yaş grubu çocuklarda macun miktarı bezelye tanesi büyüklüğünde ve florürlü diş macunu kullanılmalıdır.