Aktinomikoz, olağan koşullarda ağızda bulunan bir çeşit mantarın (aktinomiçes israeli) değişik dokularda yerleşmesi sonucu oluşan, irinleşme, nekroz ve fıbrozla özellenen kronik iltihaplı hastalık demektir. Diğer bir ifade ile Aktinomikoz, vücudun yumuşak dokularında yaralara veya apselere neden olan uzun süreli bir enfeksiyondur.
Aktinomikoz hastalığı; başlangıçta ağrılı, sert bir şişlik biçiminde başlayıp zamanla fistülleşir. Yerleşme yerine göre değişik adlar alır. Akciğer aktinomikozu, kemik aktinomikozu, barsak aktinomikozu vb. Sık görülen biçimlerinden biri, genellikle diş çekiminden sonra diş yuvasında başlayarak yayılan çene aktinomikozudur. Bu yerel biçimlerden başka etkenin kan yoluyla yayılması sonucu birçok organ ve dokuyu tutan yaygın (dissemine) aktinomikoz gelişebilir. Aktinomikoz genellikle aşağıdaki yerlerde bulunur;
– ağız
– burun
– boğaz
– akciğer
– mide
– bağırsaklar
Aktinomikoz nadiren vücutta başka yerlerde görülür. Ancak, hastalık veya yaralanma dokulara zarar verirse, ilk enfekte olmuş bölgeden vücudun diğer bölümlerine yayılabilir. Aktinomikoz bulaşıcı değildir. Genellikle dünyanın tropikal bölgelerinde bulunur.
Aktinomikoz Tedavisi
Tedavisi penisilin ve tetrasiklin grubu antibiyotik uygulamasıyla birlikte lezyonun cerrahi yolla boşaltılmasıdır.