Akromegali, beyindeki hipofiz bezinin gereğinden fazla büyüme hormonu (Growth Hormon-G.H.) salgılaması sonucu oluşan hastalık demektir. Hastalık 20-40 yaşları arasında başlar. Kemikler enlemesine genişler, boylamasına fazla gelişmez. Bu yüzden hastanın boyu normalken vücudun sivri kesimleri irileşir. Eller, ayaklar, yüz dev boyutlardadır, İç organlarda da büyüme olur. Örneğin dil kocamandır, kalp büyüktür. Hastalık yavaş başlar, terleme, kemik ağrıları, uyuşmalar, ilk belirtilerdir. Sonra yüz, el ve ayakların büyümesi belirginleşir. Kan basıncı yükselir. Şeker hastalığı ortaya çıkar. Deri kalınlaşır, dişlerin arası açılır. Hipofiz bezinin fazla çalışması dışında, selim ya da habis nitelikli urlar da bu tabloyu oluşturabilir.
Akromegali nasıl tedavi edilir?
Akromegali, uzman bakımı gerektirir. Kandaki çok fazla GH ve IGF-1 hem yaşam kalitenizi hem de yaşam sürenizi düşürür. Tedavinin asıl amacı GH ve IGF-1 seviyelerini normale düşürmektir. Tedavi cerrahi, hipofiz ışınlaması (hipofiz bezinde radyasyon tedavisi), ilaç tedavisi veya bu seçeneklerin bir kombinasyonu olabilir.
Akromegali nedeni hipofiz tümörü ise, tümörü çıkarmak için cerrahi ilk tedavidir. Bazı tümörlerin tamamen çıkarılması zordur ve normal GH ve IGF-1 seviyelerine ulaşmak için sıklıkla başka terapi türleri gerekir. GH seviyeniz ameliyat sonrası normal değilse veya ameliyat için aday değilseniz, hipofiz ışınımı ve ilaç tedavisi de seçeneklerdir.
Işınlama GH seviyelerini normale düşürmek için uzun zaman alabilir. Tam olarak etkili olması 10 ila 20 yıl sürebilir. Ancak hedefe ulaşıldığında, ışınlamanın etkileri kalıcıdır.
Akromegaliyi tedavi etmek için ilaçlar da mevcuttur, ancak bir tedavi değildir. Ameliyat veya radyasyon GH seviyenizi düşürmezse, muhtemelen ömrünüz boyunca ilaç almanız gerekecektir. (Nadiren, ilaçlar durdurulduğunda, hastalığın kontrolü devam eder.)