Akdeniz Humması, bir tip bakterinin (brucella) yol açtığı hastalık türüdür. Diğer bir ifade ile Akdeniz Humması; ataklar halinde karın ağrısı, ateş şikayetleri ile kendini belli eden ve akut apandisit ile karıştırılabilen otozomal resesif (çekinik) geçişli kalıtsal bir hastalıktır. İngilizce kısaltması FMF‘dir. Malta humması, bruselloz, ailevi akdeniz ateşi olarak da bilinir.
Birçok tipi olan hastalık, genellikle inek ya da keçilerin pastörize edilmemiş sütleriyle bulaşır. Akdeniz ülkelerinde sütle bulaşan bu hastalık Amerika Birleşik Devletleri’nde domuzlarla (çiğ domuz etiyle) bulaşır. Brucella bakterisi konak olarak kullandığı hayvanın gövdesinde oluşturduğu özel hücrelere yerleşir. Böylece antibiyotiklerden ve vücudun üreteceği bağışıklık cisimlerinden korunur. Akdeniz humması bulaştığı insanda da benzeri bir konum gösterdiği için hastanın kan dolaşımındaki bağışıklık cisimleri kesin iyileşmeyi göstermez.
5-12 günle 9 ay arasında bir kuluçka dönemi olan hastalık sinsice başlar. Ateş, bitkinlik, karın ağrısı görülebileceği gibi (Fenotip) belirtilerin belirsiz olduğu tipi de vardır (Fenotip II). Başka hastalıklarla karışabildiği için menenjit, böbrek yetmezliği, amiloidoz gibi sonuçlara yol açar. Tedavisi antibiyotiklerle belirtilere göre saptanır. Güvenilir bir bağışıklık sistemi yoktur. Hastalıkla ilgili ilk uluslararası toplantı 1983’te İstanbul’da yapıldı.
Akdeniz Ateşi Belirtileri Nelerdir?
– Çok uzun vakitler geçmeksizin, sık sık ateşlenmek ve bu ateşin 40 dereceye kadar çıkması en büyük belirtisidir. Birkaç gün içinde ateş etkisini azaltmaya başlar ve düşer.
– Karın ağrısı
– Ayak bileklerinde ve dizlerde şişme
– Kabızlık ve hemen sonrasında ishal
– Ciltte kırmızı cilt döküntüleri
– Kas ağrısı
– Baldırlarda ağrı
– Testis torbasında hassasiyet ve şişlik
Ailevi Akdeniz ateşi hastalığı, arada bir kendini göstererek tekrarlayan bu hastalık insanın hayat kalitesini düşürecektir. Bu hastalıkta belirtiler kendini göstermeksizin ani olarak başlar. 1-3 gün arasında sürer. Genel olarak belli bir zaman yoktur. Ne zaman başlayacağı belli olmaz. Bazı dönemler bu hastalığı tetikleyebilir. Örnek olarak regl dönemleri veya stresli bir zaman dilimi yaşamak vb. gibi..