Anestezi, cerrahi müdahale sırasında acı duyulmasını önlediği için hastaların bu işlemi çekinmeden kabul etmeleri gerekir. Anestezinin yöntemi, yapılacak ameliyata göre değişir: bazen yalnızca ameliyat edilecek bölge uyuşturularak yerel anestezi yapılır. Bazen de hastanın derin bir uykuya dalmasını sağlayan genel anesteziye başvurulur.
Anestezi,vücudun bütününün ya da sadece belirli bir kısmının bazı uygulamalar sayesinde ağrıya duyarsız bir hale getirilmesi ya da halk arasında uyuşturulmasıdır. Diğer bir ifade ile anestesi, acı hissinin veya ağrının belli zaman için bertaraf edilmesidir.
Ameliyatların çoğu, bir anestezi yapmayı gerektirir. Sözgelimi diş hekimi diş çekeceği zaman yerel bir anestezi yaparak diş etini uyuşturur. Hasta, diş etine yapılan iğneden sonra uyanık kalır ve kendini bilir, ama dişi çekilirken hiç acı duymaz.
Bir de genel anestezi vardır. Bu anestezi sırasında hasta tamamen kendini kaybeder ve ameliyat yapılırken hiç acı hissetmez. Genel anestezilerde çeşitli ilâçlar değişik biçimlerde kullanılır; uyuşturucu madde hastaya iğne yapılarak (uyuşturu ilâcın kana edilmesi), ağız yoluyla (kuvvetli bir uyuşturucunun yutturulması), solunum yoluyla (uyku verici buharların ve uyuşturucu gazların bir maskeyle teneffüs ettirilmesi) verilir.
Genel anestezi çoğunlukla iki devrede gerçekleştirilir. Ameliyattan birkaç saat önce hastaya, heyecan ve endişesini gidermek için teskin edici ilaçlar verilir. Ameliyat saati geldiğinde de anestezi uzmanları tarafından genel anestezi yapılır. Bu uzmanlar, ameliyat süresince hastanın kalp atışlarını ve uyku halini denetleyerek cerrahlara yardımcı olurlar. Hasta ayılıncaya kadar da görevlerinin başında kalırlar. Kendisine genel anestezi yapılmış bir kişi, çoğu zaman, ayrıldıktan sonra çevresindekilere meraklı gözlerle bakarak: «Ameliyat herhalde biraz sonra başlayacak değil mi?» diye sorar. Bu da hastanın ameliyat süresince çok derin bir uykuya daldığını ve hiç acı duymadığını gösterir.