Sürtünme, sıkışma ve aynı noktanın sürekli olarak ezilmesi sonucu derinin altında oluşan kabarcıklara su toplanması denir. Alışılmamış bir aletin kullanımı, sert ve yeni ayakkabılarla uzun yürüyüşler, çok acı veren bu kabarcıkların oluşmasına yol açar. Kabarcıklar sonradan patlar ve acının daha da artmasına sebep olur.
Su toplanmaları en çok el ve ayaklarda görülür. Bu deri kabarcıklarının içinde açık renk, bazen de kanla pembeleşmiş bir sıvı bulunur. Su toplanmasının önüne geçmek için koruyucu eldiven kullanmak ya da ayakkabı değiştirmek gerekir. Uzun alıştırmalardan sonra deri sürtünmelere alışarak duyarlığını yitirir. Hatta bazı durumlarda deri kalınlaşır, sertleşir ve üstünde köksüz nasır denilen hafif bir kabarıklık meydana gelir. Bazı kişilerde, işleri gereği kullandıkları aletler nedeniyle iri nasırlar oluşur. Sözgelimi, bir işçinin elleri nasır doludur; kunduracınınkiler falçata tutmaktan, terzininkiler ise makas kullanmaktan nasır bağlamıştır.
Ayak parmaklarında oluşan nasırlar, genellikle dar ayakkabı giymekten ileri gelir. Katılaşan kısım zamanla içeriye gömülür ve nasırın kökünü meydana getirir. Nasırların ilâçla tedavi edilmesi veya nasır bıçağı İle kesilip çıkarılması gerekir.
Hafif su toplanmaları çabuk iyileşir. Ancak,, yaranın mikrop kapmaması için deri hiç bir zaman kesilmemelidir. içi su dolu kabarcık, mikroplardan arınması için ateşe tutulmuş ince bir iğne ile delinir. Bu küçük ameliyat hiç acı vermez, çünkü, delinen deri ölü deridir. Kabarcığın içindeki sıvı deri delindikten sonra boşalır ve deri eski yerine yapışır, bir süre sonra kurur, yeni deri oluşunca da düşer. Yanıklar da çeşitli su toplanmalarına yol açabilir.