Deri içi tepkimesi, hastanın verem gibi vahim hastalıkları yapan mikropları vücudunda taşıyıp taşımadığını öğrenmek için hekimin yaptığı bir testtir. Bu test çok basit olup acı vermez; kola iki hafif çizik yapılır ve bu çiziklerden birine tüberkülin adı verilen özel bir madde damlatılır. Tüberküloz alerjisini araştırmaya yaradığı için bu işleme «tüberküloz testi» de denir.
Vücudumuza giren mikroplar ve virüsler organizmadan kuvvetliyse hastalık belirtileri görülür. Eğer belirgin bir rahatsızlık göze çarpmıyorsa mikroplardan daha güçlü olan organizma düşmanlarına karşı antijen denilen cisimleri oluşturmuş demektir. Her iki durumda da organizmamız oluşturduğu antijenleri uzun süre saklar ve böylece hastalığın tekrarlanmasını önlemiş olur. Bu cisimciklerden verem antijenlerinin adı tüberkülindir.
Vücudumuzda mikroplara karşı antijenler olup olmadığı deri içi tepkimesiyle anlaşılır; önce hastanın derisi çizilir, sonra üzerine tüberkülin damlatılır. Hekim, deride meydana gelen az çok iltihaplı duruma bakarak hastalığı teşhis eder. Eğer çizik kızarmışsa (olumlu tepki) verem basilleri daha önce vücuda girmiş demektir. Bu durumda tepkime testini yaptıran kişinin hastalığa yakalanma tehlikesi yoktur. Eğer tepkime olumsuzsa o zaman dikkatli davranmak gerekir, çünkü verem tehlikesi her zaman mevcuttur. Deri içi tepkimesinin olumsuzdan olumluya döndüğü dönemde çok dikkatli olmak gerekir, çünkü bu dönemde mikroplar vücuda girmiştir ve organizmanın hastalığı yenip yenemeyeceği henüz belli değildir; bu döneme «ilk intan» dönemi denir. Deri içi tepkimesi ayrıca «tüberkülin pulları» nın göğüse ya da deri altına şırıngayla verilmesi biçiminde de yapılır.