Tehlikeli hastalıkların ve salgınların yayılmasını önlemek amacıyla mikropları gaz, buhar ya da sıvı halindeki ilaçlarla yoketmek gerekir. Bu nedenle bulaşıcı hastalığa yakalanmış kişilerin odaları, çamaşırları ve kullandıkları eşyalar ilaçlanır. Bu arada hasta ile ilişki kuran hekim, hastabakıcı ve yakınların da mikroplardan arınması gerekir.
Mikropsuzlaştırma işleminin amacı kişiden kişiye geçen hastalık yapıcı mikropları yoketmektir. Sözgelimi, bir ameliyattan önce cerrahın aletleri ve pansuman bezleri her türlü mikroptan arıtılmalı, bir başka ifade ile sterilize edilmelidir. Aynı yönteme tarımda da başvurulur. Çiftçiler sebze ve meyveleri bitki hastalıklarından korumak için toprağı ve ağaçları kış aylarında ilaçlarlar. Aynı ilaçlar bitkilerdeki böcek kurtçuklarını öldürmek için de kullanılır.
Ancak, mikropsuzlaştırma işlemine özellikle bulaşıcı hastalıklar konusunda başvurulur. Hekimler ciddi hastalıkları ilgili makamlara bildirmek, ilgililer de ilaçlama ekiplerini bir an önce harekete geçirmek zorundadır. Mikroplardan temizleme hastalık sırasında ve hastalık sonunda yapılır. Bu işlem hastanın kendisine, dokunduğu nesnelere, giyeceklerine, yatağına bulunduğu odaya uygulanmakdır.
Özellikle seçim dönemlerinde oy verecek halkla dolup taşan okulların hiç vakit kaybetmeden mikropsuzlaştırılması gerekmektedir. İlaçlama ekipleri yüzeyde ve derinde yaşayan mikropları yok eden etkin maddeleri (formol, kükürt ve klor buharları) yere ve duvarlara püskürtürler. Mikroplu giyecekler de kaynar suda yıkanabilir ya da etüvden geçirilebilir. Rengi atmayan giyecekler için en iyi mikropsuzlaştırıcı çamaşır suyudur. Bu arada, güneş ışınları da çok etkin bir arıtıcıdır.