Bazı hastalıklar aynı anda ve aynı yerde birçok kişiye bulaşabilir; buna, salgın adı verilir. Hastalığın daha fazla yayılmasını önlemek için bir dizi önlemlere baş vurmak ve özellikle Dünya Sağlık Teşkilâtının önerilerine uyarak çeşitli tedbirleri almak gerekir.
Bazı kentlerde ya da bölgelerde kimi zaman grip büyük bir salgın halini alır hatta günlerce bütün iş hayatını felce uğratabilir. Bu tür salgınlarla savaşmak için öncelikle hastalık yapan mikropların bütün halka bulaşması önlenebilir. Bu amaçla ilk alınacak tedbir aşı yaptırmaktır. Bu arada, halk sağlığını korumanın temel kurallarına da titizlikle uymak gerekir; çöplerin toplanması ve yakılması, kullanılmış suların arıtılması, vücut ve konutların temizliği, halk sağlığının tıbbi açıdan gözetimi (okullarda ve çeşitli kuruluşlarda sağlık kontrolları).
Bir başka etkili tedbir de bulaşıcı hastalığın çevredeki öteki insanlara geçmesini önlemektir. Sözgelimi, bulaşıcı hastalığa yakalanmış kişinin çevresindeki eşyalar ilaçlanır. Ayrıca gerekirse hastalığı taşıyabilecek kişiler, özellikle salgın hastalıklı bölgeden gelenler karantinaya alınır. Yine kimi kentlerde salgın tam anlamıyla geçinceye dek kente giriş ve çıkışlar yasaklanır.
Eskiden veba ve kolera gibi salgın hastalıklar binlerce insanın ölümüne yol açmaktaydı. Günümüzde büyük salgınlar gitgide seyrek görülmektedir. Zira kaynağı meydana çıkarılınca hastalığı o yerde hapsedip boğmak için bütün olanaklar kullanılmaktadır. Aşı ve dezenfeksiyon bu olanakların başlıcalarıdır. Bununla birlikte tehlikeli hastalıklara ve kitle halinde ölümlere yol açan veba, kolera ve grip, bazı ülkeler için hala büyük bir tehlike kaynağıdır.