Organizmamız, hastalık taşıyan mikroplara karşı çoğu zaman kendini savunabilir. Ama bazan ona yardım etmemiz gerekir. Aşılanmakla organizmaya bazı hastalıklara karşı bağışıklık kazandırılır.
Aşı, hastalıklara karşı bağışıklık sağlama amacı ile insan veya hayvan vücuduna verilen, zayıflatılmış hastalık virüsü, hastalık etkeninin parçaları veya salgıları ile oluşturulan çözeltidir. Diğer bir ifade ile aşı, belli bir hastalığa karşı bağışıklık sağlamak için, o hastalığın mikrobuyla hazırlanıp, kas, damar ya da ağız yoluyla vücuda verilen eriyik demektir. Mikroplar veya virüslerce oluşturulan hastalıklara karşı vücut, bağışıklık sistemi ile yanıt verir.
Vücutta hastalık yapan bakteri ve virüslerin bulunması, vücudumuzun o hastalıkla mücadele etmesini sağlayan antikor ve antitoksinlerin meydana gelmesine sebep olur. Bü antikorlar, aynı tip mikropların bütün vücuda dağılıp yayılmasına engel olurlar. Aşılanmakla sağlam olan vücudumuza kuvvetten düşürülmüş canlı mikropları sokmuş oluruz. Bu mikroplar, antikorları meydana getirerek o hastalığa karşı bağışıklık kazandırırlar. Meselâ çocukken çiçek aşısı olmakla çiçek hastalığından korunmamızı sağlamış oluruz.