Akrep ve yılan sokması, her iki hayvanın zehirlerini, sokarak veya ısırarak vücuda bırakmalarıdır. Bu durumda insan, ilk tedavisini kendi yapmalıdır. Sokulan yer, aleve tutulmuş veya isbirto’ya batırılmış jilet veya bıçak ile hafif yarılıp, emilir ve tükürülür. Emen kimsenin ağzında yara olmamalıdır.
Burası hemen, çok sulu (yüzde on) çamaşır suyu veya birlik permanaganat çözeltisi ile yıkanmalıdır. Sokulan yerin yukarısı birşey ile sarılıp, sıkılır. Yalnız yarım saatten fazla sıkılmaz. Isırılan yere, kızgın maddelerin sürülmesinin hiçbir faydası yoktur. Sokulan yer, mümkün olduğu kadar az hareket ettirilerek, hastahaneye sevk edilir. Akrep ve yılan serumu deriye veya adaleye şırınga edilir.
Serum cinsi akrep veya yılanın cinsine, hastanın ağırlığına ve aradan geçen zamana göre değişir. Akrep ve yılan tarafından sokulan insana afyonlu ilaçlar verilmez. Ağrı kesici ilaçlar verilir. Yılan ısırmalarında, aşırı zehirlenme oranı yüksek değildir. Ancak, zehirlenmelerde uygun tedavi yapılmamüsı halinde ölüm nisbeti yüksektir. Bu yüzden, yılan sokmalarının hepsinde hastalar dikkatle takip edilmelidir.
Engerek ısırmasında, eğer zehirlenme mevcutsa mevzi şişme birkaç dakika içinde başlar, şişme yoksa, zehirlenme olmadığı anlaşılır. Kusma, korkuya bağlı olabilir. Fakat çoğunlukla ciddi zehirlenmeyi gösterir. Yılan serumu, genel zehirlenmeye (anormal kanama, tansiyonun düşmesi, felçler)durumunda gereklidir. Bu amaçla yılan serumu ısırılmadan saatler veya günler sonra bile başarıyla uygulanabilir. Lokal doku harabiyetini engellemek tedaviye yardımcıdır. Bu amaçla eğer 4 saat içinde hastada belirgin, mevzi şişme varsa yılan serumu veilebilir. Allerjik cevap görüldüğü anda serum kesilir.