Lenfa, kana benzeyen, ama alyuvarları olmadığı için akkan denilen, plazma ve akyuvarlardan meydana gelmiş bir sıvıdır. Vücuttaki bütün dokuların hücreleri arasındaki boşlukları doldurur ve lenfa damarları denilen damarlar sayesinde bütün vücudu dolaşır.
Lenfa damarları üstünde vücudun kasık, koltukaltı, boyun, çenealtl gibi yerlerinde nohut ve mercimek büyüklüğünde bezler vardır. Bunlara “Lenfa boğumları” denir. Bu bezler akyuvar yaparlar. Hastalık sırasında şişer ve akyuvar yapma işini çabuklaştırırlar. Lenfa damarları bu bezlere girip çıkar.
Bütün kılcal lenfa damarları, sonunda birleşerek iki büyük lenfa kanalı meydana getirir. İnce bağırsaklardaki tümörlerin kilüs borularının birleşmesiyle başlayıp, omurga boyunca yukarı doğru yükselen ve yüreğin sağ kulakçığına açılan kanala “Göğüs kanalı” denir. Göğsün, başın ve boynun içindeki lenfa damarlarını alıp yüreğin sağ kulakçığında son bulan lenfa damarlarına da “Büyük lenfa damarı” adı verilir. Lenfa bu damarlar içinde , kandan daha ağır olarak, durmadan akar.
Lenfa sistemi de dolaşım sistemi içinde incelenir.