Antalya Kamu Hastaneleri Birliği”ne bağlı Manavgat Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinde görevli Diş Hekimi Hayriye Afacan Arıcan diş sağlığı ile ilgili bilgilendirici açıklamada bulunmuştur.
Ağız ve diş sağlığı konusunda farkında olmadan yaptığımız hatalar bazen geri dönülmez sonuçlar doğurabiliyor. Aslında doğru bildiğimiz birçok bilgi yanlış olabiliyor.
Buna rağmen toplumumuzda her konuda olduğu gibi diş bakımı konusunda da kulaktan dolma bilgilerle hareket etmek oldukça yaygındır diyen Diş Hekimi Hayriye Afacan Arıcan doğru bilinen yanlışlarla ilgili şunlara değinmiştir:
Dişleri iyi fırçalamak; fırçanın sertliğiyle değil fırçalama tekniğiyle ilgilidir. Genellikle orta sertlikte diş fırçaların kullanılması uygundur. Çok sert fırçalar dişleri aşındırabilir. Bastırarak fırçalamak; dişleri temizlemek yerine “fırça çürüğü” dediğimiz aşınmalara neden olur. Dişlerin mine tabakası aşındığı için alttaki sarı tabaka ortaya çıkar ve dişler daha sarı gözükür. Ayrıca sert fırçalamak dişlerde hassasiyete ve diş eti çekilmesine neden olur.
Diş fırçası fırçalamaya başlamadan önce ıslatılmamalıdır; Çünkü fırça kılları ıslatılınca sertliğini kaybeder. Macunun köpürmesi için de yeterli sıvı ağızda mevcuttur.
En Az İki Kere Fırçalayın, Dişler günde en az iki kez kahvaltı ettikten sonra ve yatmadan önce fırçalanmalı. Dişler fırçalandıktan sonra dilin üst yüzeyi de yumuşakça dili tahriş etmeden fırçalanmalıdır.
Dişleri çamaşır suyu gibi temizlik ürünleri ile fırçalamak dişleri asla beyazlatmaz aksine çok sağlıksızdır; Diş beyazlatma işlemi mutlaka bir diş hekiminden profesyonel yardım alınarak yapılmalıdır. Kulaktan dolma bilgilerle diş beyazlatmaya çalışmak son derece yanlıştır.
Beyazlatma işlemi normal diş rengini daha da açmak için yapılır. Beyazlatmanın ilk yapıldığı dönemlerde kahve çay ve sigara gibi dişleri renklendirecek etkenlerden uzak durmak gerekir. Beyazlatmayı yapacak hekimin tavsiyelerine uyulursa beyazlatmanın hiçbir yan etkisi yoktur.
Diş taşı temizliği dişin minesine zarar vermez; Diş taşı temizliği uzman bir hekim tarafından doğru uygulandığı takdirde minenin zedelenmesine neden olmaz. Çünkü diş taşı temizliği işleminde diş dokusuna zarar verilmeden diş yüzeyine ait olmayan oluşumlar (plak diş taşı) uzaklaştırılır. Dişleri düzenli ve doğru fırçalamak diş taşı oluşumunu engeller. Altı ayda bir diş hekimi kontrolü sayesinde iyi fırçalayamadığımız alanlarda oluşan diş taşları hekim tarafından temizlenmiş olur. Bunun da dişe hiçbir zararı yoktur.
Hareketli protezleri çamaşır suyuna koymak zararlıdır. Çamaşır suyu protezin kırılganlığını artırır ömrünü azaltır. Protezler için özel temizleme tabletleri vardır ve onlar kullanılmalıdır.
Diş fırçalarken görülen kanamalar diş eti iltihabının belirtilerinden biridir. Vakit geçirmeden bir diş hekimine başvurmak gerekir. Diş etlerinin kanamadan dolayı fırçalanmaması sonucu mevcut iltihabi durum şiddetlenecektir. Hastalar kanama olan bölgeyi daha iyi fırçalamalı ve diş hekimine tedavi için başvurmalıdır.
Ağız kokusu; diş çürüğü, diş eti hastalığı, sindirim sistemi ile ilgili rahatsızlıklar, sinüzit ya da üst solunum yolu enfeksiyonları kaynaklı olabilir. Bu hastalıkların tedavisi sonucunda ağız kokusu önlenebilir.
Her hamilelikte diş kaybının gerçekleşmesi söz konusu değildir. Ağız bakımının tam olarak sağlanamaması tedavi edilemeyen çürüklerin varlığı ve diş eti hastalıklarının ilerlemesi durumunda diş kayıpları görülür.