Ramazan ayının son iftarından sonra Ramazan Bayramı başlayacak ve 2024 Ramazan ayı sona erecek. 11 Mart Pazartesi günü başlayan Ramazan ayı, Arefe günü olan 9 Nisan Salı günü tutulacak oruçla son bulacak. 10 Nisan Çarşamba günü ise Ramazan Bayramı’nın 1. günü. 11 Nisan Perşembe 2. günü ve 12 Nisan Cuma günü Ramazan Bayramının son günü olacak.
Ramazan Bayramı Arefe’nin Salı gününe denk gelmesi ile birlikte Pazar gününe kadar bir tatil olacak. Haftasonu ile birleşen bayram tatili ile birlikte bizlerde altı günlük bir tatil yapmış olacağız. Şimdiden herkese hayırlı bayramlar.
2024 Ramazan ayı ve Ramazan Bayramı tarihleri
11 MART 2024 PAZARTESİ RAMAZAN’IN BAŞLANGICI
5 NİSAN 2024 CUMA KADİR GECESİ
9 NİSAN 2024 SALI AREFE
10 NİSAN 2024 ÇARŞAMBA RAMAZAN BAYRAMI (1.Gün)
11 NİSAN 2024 PERŞEMBE RAMAZAN BAYRAMI (2.Gün)
12 NİSAN 2024 CUMA RAMAZAN BAYRAMI (3.Gün)
Kur’anı Kerim’in ilk ayetlerinin vahyedildiği Kadir Gecesi ramazan ayının içindedir. Hangi gün olduğu bilinmemekle birlikte Ramazan ayının 27. gecesi Kadir Gecesi olarak kabul edilir.
Kadir gecesi ile ilgili Kur’anın 97. süresi olan Kadir Suresinin ilk üç ayeti şöyledir:
“ Şüphesiz, biz O’nu Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. ”
Bakara Suresi’ne göre Kur’an’ın İslam peygamberi Muhammed’e gönderilmesi Ramazan ayında başlamıştır ve bu ay içinde ‘oruç’ tutmak müslümanlara emredilmiştir. İlgili ayet şöyledir:
“ O Ramazan ayı ki irşad için, hak ile batılı ayırt eden, hidayet ve deliller halinde bulunan Kur’an onda indirildi. Onun için sizden her kim bu aya erişirse oruç tutsun. Kim de hasta veya yolculukta ise tutamadığı günler sayısınca diğer günlerde kaza etsin. Allah size kolaylık diliyor, zorluk dilemiyor. Bir de o sayıyı tamamlamanızı ve size gösterdiği doğru yol üzere kendisini yüceltmenizi istiyor. Umulur ki, şükredesiniz! (Bakara 185) ”
Bu ay boyunca gündoğumundan önceki alacakaranlık ile günbatımından sonraki alacakaranlık arasında yemek-içmek ve cinsel ilişkide bulunmak Müslümanlara yasak kılınmıştır. Mükellef olan Müslümanların Ramazan orucunu tutması farzdır.