Kolonya, genel olarak çiçek ve meyve esanslarıyla kokulandırılmış bir alkoldür. Önceleri «harika su» ve «kraliçe suyu» diye adlandırıldı. XVIII. yüzyıldan itibaren imâl edilen kolonya, bugün «lavanta» ve «tuvalet suyu» ile rekabet etmektedir.
Kolonya, 1690 yılına doğru, ithal malı nesneler satan bir gezgin tüccar tarafından icat edildi. Ticaret yapmak üzere Almanya’nın Kolonya (Köln) şehrine yerleşen Giovanni Paolo Feminis adlı bu İtalyan, orada, «harika su» adıyla hoş kokulu bir karışım hazırlamaya karar verdi.
XVIII. yüzyılın başında, yine Kolonya ya yerleşen Giovanni Maria Farina adlı bir İtalyan, halkın «Kolonya suyu» adı taktığı kokulu bir su yapıp satıyordu. Farina, formülünü Feminis’in dostu olan Giovanni Antonio Farina’dan almıştı. «Jean-Marie Farina» öyle meşhur oldu ki, kolonya suyunun icadı da Giovanni Antonio Farina’ya mal edildi. Onun soyundan gelenler, ünlü kolonya suyuna kendi adlarını verdiler. XVIII. yüzyıl sonunda, ondan fazla müessese, kolonyayı ticarileştirmişti.
Farina’lardan biri de, pek tanınmış kokulu suyu yapıp satmak üzere, Paris’e yerleşmişti. 1855 Paris Milletlerarası Sergisi’nden sonra, kolonya, o zamandan beri hiç azalmayan bir rağbet gördü. Gerçek kolonya, bergamot ve limon esanslarına sadıktır. Ama, bu kokuların yerini genellikle sentetik parfümler alıyor.