Resimli roman, özellikle Amerika ve Fransa’da, XIX. yüzyıl sonunda haftalık yayınların çoğalmasıyla gelişti. Ama o sırada bu sanat, kısa bir metnin yer aldığı, bir dizi resimden ibaretti.
Ortaçağ’ın kitap süslemeleri, resimli romanların tarih öncesini temsil eder. Fenouillard Ailesi (1895), Fransız Christophe tarafından yazılıp çizilmiş bir resimli hikâyedir.
1900 yılına doğru, resimlerde canlandırılan kahramanların konuşma ve düşüncelerini içeren metinlerin yer aldığı «balonlar» ortaya çıktı, ilk resimli romanlar mizahlı olduğundan, Amerikalılar bunlara «comic» adını verdiler.
Amerika’da ilk gündelik resimli roman, 1907 yılında Ficher imzasıyla çıktı. Fransa’da ise Pinchon, Su Çulluğu (1905), Forton, Nikel Kaplanmış Ayaklar (1908) adını taşıyan ünlü resimli romanlarını yayımladılar. Resimli romanlara gösterilen ilgi giderek çoğaldı. Amerika’da çıkan lllico Ailesi ya da Bicot’un (1920) kahramanları, dünyayı fethettiler.
1921 yılında Avrupa’da, bir İngiliz gazetesi, büyükler için hazırlanmış ilk resimli romanı yayımladı. Amerikalı Forster, resimli serüven dizilerinin ilki olan Tarzan’ıyla (1929) büyük başarı kazandı. Resimli roman, sinemadan da yararlandı. Miki Fare ya da Vakvaka Kardeş gibi canlı resimler, resimli roman olup çıktılar. İlk resimli roman kitapları, 1933 yılına doğru yayımlandı. Bu kitaplar, Tintin (1929), Lucky Luke (1946) ve Astérix (1960) gibi kahramanlar sayesinde çok tutuldu.