Kur’ân-ı Kerîm, Peygamber Efendimiz’e (sav) vahiy yoluyla Allah tarafından indirilmiş, tevâtür yoluyla nakledilmiş, Allah’ın insanlara indirdiği son Mukaddes Kitaptır. Kur’an-ı Kerim, insanlara yol gösterici olarak gönderilen ilahi bir kitaptır.
Kur’ an-ı Kerim değiştirilmeyen ve kıyamete kadar hükmü geçerli olan son ilahi kitaptır. İçerisinde sadece Allah’ u Teala’nın emir ve yasakları , sözleri olması açısından İslam dininin temel kaynağıdır. Kuranı Kerim İslam dininin temellerini oluşturur. Ayetleri inkar edenler kafir olur.
Kur’an-ı Kerîm ferde ve cem’iyete, bütün insan sınıflarına, bütün memleketlerde ve bütün devirlerde insan hayatının bütününe, maddî – mânevî bir hidayet rehberidir. Hükûmet başkanından, kumandandan sade vatandaşa ve sokaktaki adama kadar herkes, orada kendisiyle alâkalı olanı bulur. Dünyevî ve uhrevî huzur ve saadeti için gerekli bilgi ve dersleri ondan alır.
Kur’an’ın sâhip olduğu meziyet ve özellikler, âyetlerde şu şekilde beyan buyurulmuştur;
– “İşte bu Kur’an muazzam bir kitabdır. Onu biz indirdik. Çok mübarektir. (Fayda ve bereketi çoktur). Artık buna uyun, emirlerine bağlanın ve Allah’tan korkun. Tâ ki merhamet olunasınız.” (En’âm, 6/155).
– “Şu indirilmiş Kur’an, mübarek ve feyizli bir kitabdır ki elleri önündekini (Tevrat ve İncil’i) tasdik edicidir. Tâ ki onunla Mekke halkını ve bütün çevresindeki insanları korkutsun. Ahirete îman edenler, namazlarına gereği üzere devam ettikleri gibi, Kur’an’a da inanırlar.” (En’âm, 6/92).
– “Onlar, hâlâ Kur’an’ın Allah kelâmı olduğunu ve mânasını düşünmeyecekler mi? Eğer o, Allah’tan başkası tarafından olsaydı, muhakkak ki içinde birbirini tutmayan birçok söz ve ifadeler bulurlardı.” (Nisâ, 4/82).
– “O Kur’an, insanları Hakk’a ulaştırır; helâl ile haramda ve din hükümlerinde hakkı bâtıldan ayırır…” (Bakara, 2/185).
– “Kur’ân-ı Kerîm doğru yol gösterici, mü’minlere derecelerle kurtuluşu müjdeleyicidir.” (Bakara, 2/97).
– “Bu Kur’an, akıl sâhiplerinin, âyetlerini iyice düşünüp anlamaları ve ders almaları için, sana indirdiğimiz saadet kaynağı bir kitabtır.” (Sâd, 38/29).
KUR’AN-I KERİM
Kur’an, Allah (c.c.) tarafından Cebrâil (as) aracılığı ile Peygamberimiz (sav)’e indirilen, Mushaf’a yazılı, Peygamberimiz (sav)’den bize kadar tevatür yoluyla nakledilmiş, okunmasıyla ibadet edilen, insanlığın benzerini getirmekten aciz kaldığı ilâhî kelamdır. Kur’an’da insanın Allah’a karşı görev ve sorumlulukları, diğer varlıklarla ve çevresiyle ilişkisinin nasıl olması gerektiği, evrenin yaratılışı ve ahiret hayatı gibi konular bulunur.
Kur’an-ı Kerim, Arapça olarak indirilmiştir. Bir tek harfinin bile değiştirilmesi mümkün değildir. Sahih kaynaklara göre Cebrail (A.S.) aracılığı ile 611 yılından 632 yılına kadar 22 sene 2 ay 22 gün süren bir zaman içinde aralıklarla nazil olmuştur. İlk ayetleri Alak Sûresinin “Oku!” kelimesiyle başlayan ayetleridir. 114 sure ve 6236 ayetten müteşekkildir. Sûreleri Mekke ve Medine’de nazil oluşlarına göre Mekkî ve Medenî Sûreler diye adlandırılır.
KURANI KERİM ANA KONULARI
Kur’an-ı Kerîm’de birçok konuya temas edilmektedir. Ancak ağırlıklı olarak ele alınan konular şu şekilde belli başlıklar halin de toplanabilir:
• İtikat: Allaha, meleklere, kitaplara, peygamberlere, âhirete, kazâ ve kadere imanla ve bunların ayrıntılarıyla ilgili, inanca ve gayba dair konular.
• İbadetler: İnsanların Allaha nasıl kulluk edeceklerini düzenleyen hususlar; namaz, hac, oruç, zekât vb. ibadetlerin esasları.
• Muamelât: Evlilik, miras, boşanma, mehir, nafaka, emzirme, nesep, alışveriş, kiralama, borç alıp verme, işçi haklarının düzenlenmesi, servetin dolaşımı gibi kişiyi ve toplumu ilgilendiren konulara dair açıklamalar ve hükümler.
• Ukübat: Hırsızlık, cinayet, zina, katil gibi suçlar ve bunları işleyenlere verilecek cezalarla ilgili hükümler.
• Ahlâk: Adalet, ana babaya hürmet, tevazu, dostluk, şefkat, merhamet gibi hasletlerin tavsiye edilmesine; zulüm, kibir, hıyanet, cimrilik, intikam gibi kötülüklerden sakındırılmasına dair emir ve tavsiyeler.
• Nasihat ve tavsiyeler: Dünyanın bir imtihan olduğunu, insanların emir ve yasaklar konusunda duyarlı olmaları gerektiğini hatırlatan uyarılar.
• Vadve vaid: Müminler için takdir edilmiş olan nimetlere dair müjdeler ve kâfirler için hazırlanan kötü sonuca dair sakındırmalar.
• İlmi gerçekler: Allah’ın koymuş olduğu fıtrat ve yaratılış kanunları üzerinde insanları bakmaya, görmeye, düşünmeye, teffekkür etmeye, araştırmaya ve ibret almaya teşvik eden açıklamalar.
• Kıssalar: Geçmiş milletlere ait ibretli hadiseler.
BENZER HABERLER
Kuranı Kerim ile ilgili bilmemiz gerekenler
Kuranı Kerime karşı görevlerimiz nelerdir