Beraet yada kısaltılmış hali ile Berat; borçtan ve isnad edilen suçtan kurtulma, temize çıkıp aklanma gibi anlamlara gelir. Berat kandili, Allah’ın ekstra rahmet, lütuf ve mağfiretiyle tecelli ederek, kullarına bağışlanma, kapılarını ardına kadar araladığı; müminlerin dualarına icabet ettiği, günahlarını affettiği, yapılan ibadetleri normal zamanlardan kat kat fazla mükâfatlandırdığı bir zaman dilimidir. Berat gecesi, Şâban ayının on beşinci gecesidir. Ramazan Ayı’ın muştusu olan Berat gecesi 2024 (Berat Kandili) 24 Şubat Cumartesi günü idrak edeceğiz.
Yüce Allah’ın kullarına lütfettiği en büyük nimetlerden bir zaman dilimi olan Berat Gecesine, mübarek gece, senet gecesi ve rahmet gecesi de denilir. Bu gecenin dört adı vardır; mübarek gecenin en meşhur adı ”leyle-i beraa” (Berat Gecesi) olmakla birlikte ”leyle-i mübareke”, ”leyle-i rahmet” ve ”leyle-i sakk” isimleridir.
BERAT GECESİNİN ÖNEMİ
Yılın hangi ayı, hangi günü ve hangi saati olursa olsun kulluk bilinciyle geçirilen her ânımız değerlidir. Fakat bazı vakitler vardır ki ilâhi lütuf zamanları olarak bahşedilmiş, duaların kabulüne ve günahların affına vesile kılınmıştır. Bu zaman dilimleri Allah’ın insanlara olan sonsuz rahmetinin bir eseridir. Cenâb-ı Hakkın bize lütfettiği bu özel fırsat ve bereket ayları, geçmişin muhasebesini ve geleceğin planlamasını yapacağımız tefekkür vakitleridir. Nefsimizin bitmek bilmeyen isteklerine göre değil, Rabbimizin rızası doğrultusunda yaşamaya azmedeceğimiz karar vakitleridir. Hata ve günahlarımızdan tevbe edip, Rabbimizin af ve mağfiretine sığınacağımız dua ve niyaz vakitleridir. Hz. Âişe validemiz yine böyle bir gece vakti uyanmış, Resûl-i Ekrem (s.a.s)’i yanında göremeyince dışarı çıkıp aramaya koyulmuştu. Nihayetinde onu Bakî‘mezarlığında, başını göğe kaldırmış, dua eder vaziyette bulmuştu. Sevgili Peygamberimiz (s.a.s), hem Hz. Âişe’nin merakını gidermek hem de Allah’ın rahmetinin bu gece ne kadar geniş olduğunu anlatmak için şöyle buyurmuştu: “Şaban ayının yarısına denk gelen bu gece, Allah dünya semasına rahmetiyle tecelli eder ve Kelb kabilesinin koyunlarının yünlerinden daha fazla sayıda insanı affeder.” buyurmuştur.
Diğer bir Hadisi Şerif’te ise Hz Peygamber Efendimiz (sav); “Şâban’ın ortasında gece ibadet ediniz, gündüz oruç tutunuz. Allah o gece güneşin batmasıyla dünya semasında tecelli eder ve fecir doğana kadar, ‘Yok mu benden af isteyen onu affedeyim, yok mu benden rızık isteyen ona rızık vereyim, yok mu bir musibete uğrayan ona âfiyet vereyim, yok mu şöyle, yok mu böyle!’ der” buyurmuştur. (İbn Mâce)
Bir başka Hadis-i Şerif’te ise Aişe validemiz (r.a) der ki: Bir gece Resûlullah (s.a.v.) kalktı, namaza durdu, nihayet secdeye vardı. Secdesini o kadar uzattı ki ben ruhunun kabzedildiği (yani vefat ettiği) kanaatine vardım. Kalktım, yanına vardım. Parmağına dokunuverdim, canlı olduğunu görünce geri döndüm. O esnada secdede bulunan Resûlüllah (s.a.v.) yalvarıyor ve şöyle diyordu;
– Allahım! Azabından affına sığınıyorum, gazabından rızana sığınıyorum, Senden yine Sana sığınıyorum. Sen kusurdan münezzehsin. (Seni, ben, Senin kendini övdüğün gibi asla övemem. Seni, sen ancak övebilirsin, Zât’ına layık övgüyü ancak sen yaparsın Allah’ım!
Resûlüllah başını secdeden kaldırdı, namazını tamamladı ve dedi ki:
– Ey Aişe! Biliyor musun bu gece hangi gece?
– Allah ve Resulü daha iyi bilir, dedim.
– Bu gece, dedi, Şaban’ın yarısı yani on beşinci gecesidir. Allah bu gece kullarına ve kullarının fiil ve davranışlarına bakar, bağışlanmak isteyenleri bağışlar, merhamet dileyenlere merhamet eder. Kin, hased ve kötü amel sahiplerini rahmetsiz, mağfiretsiz olarak olduğu gibi bırakır.
BENZER HABERLER
En Güzel Berat Kandili Mesajları 2024
Berat Kandili Nasıl İhya Edilir ve O Gece Hangi İbadetler yapılır?
Berat Kandili Duası ve Nihat Hatipoğlu Berat Kandili Duası Video