Afrika kıtasının batısında bulunan Gambiya ya da resmî adı ile Gambiya Cumhuriyeti, Atlas Okyanusu’ndan doğuya doğru Gambiya Nehri boyunca uzanır. Genişliği 25-50 km arasında değişen, 475 km uzunluğundaki bu dar kara parçası Senegal’in içine doğru uzanır. Gambiya başkenti St. Mary Adası üzerinde yer alan Banjul, para birimi Gambiya Dalasisi, dini İslam, yüzölçümü 11.295 km², resmi dili İngilizce, nüfusu ise 2018 yılına göre 2,28 milyon’dur.
Gambiya’nın oldukça kuru ve tropik bir iklimi vardır. Yağmurlar, genellikle yazları yağar ve en yoğun yağışlar kıyıya yakın bölgelerde görülür. Sıcaklık yıl boyunca 16°C ile 43°C arasında değişir. Kuru mevsim boyunca Sahra Çölü’nden esen sıcak rüzgârlar ülkeye toz bulutları taşır.
Bitki örtüsü otlaklar ve ırmak kıyılarında uzanan ormanlardan oluşur. Gambiya Nehri boyundaki alçak kıyı düzlükleri yağmurlu mevsimlerde sık sık sular altında kalır. Geniş alanları kaplayan mangrov bataklıklarında sıtma taşıyan sivrisinekler ürer. Başkent Banjul’un çevresi sık palmiye ormanlarıyla kaplıdır.
Irmaklarda ve lagünlerde timsahlardan başka suaygırı ve manatiler yaşar. Gambiya’da çok sayıda maymun vardır. Ne var ki, bazı otlakların tarıma elverişli hale getirilmesi sonucu antilop ve ceylan gibi birçok hayvana artık rastlanmamaktadır.

Gambiya halkı Siyah’tır ve nüfusun üçte ikisini Malinke (Mandingo), Volof, Dyola, Sarakol ve Fulani adlı kabileler oluşturur. Başlıca dinler Hıristiyanlık ve Müslümanlıktır. Halkın çoğu çiftçidir. Gambia ekonomisi başta yerfıstığı olmak üzere, büyük ölçüde tarıma dayalıdır. Başlıca besin ürünleri darı, pirinç ve mısırdır. Kendi nüfusunu rahatlıkla besleyebilen bir ülke olan Gambiya’da hayvancılık da oldukça gelişmiştir. Ekime elverişli alanların hemen hepsi yerfıstığına ayrılmıştır. Balıkçılık kıyıda ve ırmaklarda yapılır. Dışarı satılan ürünler arasında yerfıstığı ve yerfıstığı yağı ile palmiye çekirdeği, kurutulmuş balık ve hayvan derisi önemli yer tutar. Banjul aynı zamanda ana limandır. Okyanus gemileri Gambiya Nehri boyunca doğuda Fatoto’ya kadar, akıntıya karşı yol alır. Gambiya’yı Senegal’e bağlayan bir karayolu olmakla birlikte, yollar çok yetersizdir.
Volof ve Malinke kabileleri 13. yüzyıldan başlayarak bugünkü Gambiya topraklarında ilk yerleşim bölgelerini kurdular. 1455 yılında Portekizlilerce keşfedilen Gambiya’ya Avrupalılar 17. yüzyıldan sonra yerleşti.
1965 yılında bağımsızlığını kazanan Gambiya 1970 yılında cumhuriyet oldu. 1982 yılında Senegal ile oluşturdukları Senegambia adlı yönetsel birlik, iki ülkenin bağımsızlıklarını koruyarak ekonomi, savunma ve dışişleri gibi belirli alanlarda, sıkı işbirliği içinde bütünleşmesini sağladı.