Riyakar; ikiyüzlü, içi dışı bir olmayan, yüze gülen, mürâi, sahte iş yapan, kandırmak için yalan söyleyen gibi anlamlara gelir. Din terimi olarak riya ise; Allah için yapılması gereken amel ve ibadeti kullara gösteriş olsun diye yapma anlamına gelir. İşte riyakar kelimesi ile ilgili cümleler.
– Ah bu yarım sarhoşluk! İnsanı yalancı ediyor, riyakâr ediyor, lafını şaşırtıyor. (S. F. Abasıyanık)
– Onun riyakar biri olduğu en başından belliydi.
– Dâima riyâkâr, bir gözü dâima yaşlı, şâir, hattat, mûsikîşinas, büyük âlim, münşî, zevk adamı Sâhip Şemseddin Isfahânî. (A. H. Tanpınar)
– Tevâzûda aşırıya kaçmak, kişiyi ya zillete ya da dolaylı bir kibre götürür. Asıl tevâzû, mânen seviyeli insanların kârıdır. Böyle olmadığı hâlde, öyleymiş gibi davrananların yaptıkları, tevâzû kisvesi altında böbürlenmek ve riyâkârlıktır.
– Riyakarlık iyilikleri boşa çıkartan, güvenleri sarsan ve insanı değersizleştiren oldukça kötü bir olgudur.
– Yalan, gıybet, zulüm, kin, haset, tamah, cimrilik, gurur, kibir ve riyâkârlık gibi kötü huylardan da şiddetle kaçınması gerekir ki sâlih amelleri boşa gitmesin.
– Yazıklar olsun o namaz kılanlara ki, onlar namazlarını ciddiye almazlar! Onlar, bütün işlerinde riyakârlık eden ve en küçük yardımın yapılmasına bile mânî olan kimselerdir. (el-Mâûn, 4-7)
– Kıyamet günü riyakâra, halkın gözleri önünde şöyle seslenilir: Ey riyakâr! Ey kandıran şahıs! Senin amelin boşa gitti, ecrin silindi. Git, kim için amel yaptıysan sevabını onlardan iste. (Hadis-i Şerif)