Piramitler, Eski Mısır’ın kralları olan Firavunların hayattayken kendileri için yaptırdıkları mezarlardır. Eskiçağ’ın ve Latin Amerika’nın büyük uygarlıkları, mezarlara ve tapınaklara, Dünya ile Tanrı arasındaki bağı simgeleyen bir biçim verebilmek için genellikle piramidi benimsemişlerdir.
Tabanı kare şeklinde olan ve dört bir yanından tepede tek bir noktada birleşen yapılara piramit denir. Diğer bir ifade ile piramit, geometride bir hacim biçimidir. Bir çokgenin köşelerini yukarıda bir noktaya birleştiren doğrularla elde edilir. Bu çokgene «taban» denir.
Mısır’da bugün hâlâ altmış kadar piramit vardır. Firavunlar uygarlığının kalıntıları olan bu eserler, Milâttan önce üçüncü bin yılda inşa edildiler. Piramitlerin en yükseğini Keops, M.Ö. 2600 yılına doğru yaptırdı. Yüksekliği aşağı yukarı 150 metreye ulaşan bu mezarın yapımında, her üç ayda bir çalışan işçilerin yerini yenileri alıyordu. Keops piramidi, Dünyanın Yedi Harikasından biridir. Mezopotamya’nın her önemli kentinde bir ziggurat vardı ve tanrı Marduk İçin âyin töreni orada yapılırdı. Babil kulesi, bu ziggurat’ların en ünlüsüdür. Bu piramitlerin tuğladan ve dolma topraktan inşa edilen bazıları Milâttan 2000 yıl önce yapılmıştı ve bunlar, zamana dayanamadılar. İran’da, Sus yakınında bulunan Çoğa Zanbil zigguratı, bunların en iyi korunmuş olanıdır. Milâttan on dokuz yüzyıl önce yapılan bu ziggurat, bugün hâlâ hayranlıkla seyrediliyor. Meksika piramitleri, İspanyol fatihlerinin gelişinden çok zaman önce, Amerika kıtasının bu kesiminde yaşamakta olan halklar tarafından inşa edilmiştir. Güneş piramidi, Milâdın başlangıcından az önceki Teotihuacan uygarlığından kalmadır. Daha sonra, 1000 yılına doğru Maya’lar, Chichen İtza piramidini yaptılar. Hindistan’da da VI. ve VII. yüzyıllardan kalma piramitlere rastlanır. Aslında bunlar, çatısı piramit biçiminde kutsal yapılardır.
Mısır Piramitleri, Mısır’da yer alan piramit şekillerde antik yapılardır. Kasım 2008 tarihi itibarı ile tespit edilen piramitlerin sayısı 118 ile 138 arasındadır.
Bugün bizler Eski Mısırlılar’ın günlük yaşayışlarını, tarihlerinden çok daha iyi bilekteyiz. Bu da Eski Mısır mezarlarının baştanbaşa, firavunların ve halkın günlük hayatını yansıtan heykeller ve resimlerle süslü olmasından ötürüdür. Ne var ki bu mezarların pekçoğuna hırsızlar girmiş, içerde bulabildikleri değerli eşyayı yağma edip götürmüşlerdir. Yalnız «Krallar Vadisi» denen yerdeki mezarların ölüm odalarına girilmemiş, içindekilere el değmemiştir. Oradaki mumyalanmış firavun cesetleri, etrafında eşyası, mücevherleri, elbiseleri, âletleriyle 4.000 yıl önceki gibi bulunmuştur. En eski piramit 3.firavun için İmhotep tarafından yapılmıştır.
Şuanda Mısır’da ziyaret edilen piramitler Gize Piramitleridir. Toplam üç adet Gize piramidi bulunmaktadır. Bunlardan Keops Piramidi dünyanın 7 harikasından biridir ve ayakta olan tek yapıdır. Piramitler Mısır dışında Meksika, Bolivya ve Çin Halk Cumhuriyetinde’de bulunmaktadır.
Mısır Piramitleri Nasıl Yapıldı?
Gize piramitlerinin en büyüğü olan Keops piramidi yaklaşık 20 yıl içinde yapılmıştır. Yüksekliği 150 metredir. 2.3 milyon kireç taşı blokla yapılmıştır. Taşların her biri 2.5
ton’dur ve toplam ağırlık yaklaşık 6 milyon tondur.
Basamak eğimi 51° 51′ 14” ‘dir. Bu eğim her basamakta aynıdır. Bu muhteşem matematik piramitlerin en tepesinde kusursuz bir birleşme saplar.
Taşların taşındığı rampa kil ve kireş tozu ile kayganlaştırılmıştır. 43 metreye ulaşan rampa daha fazla yükseltilemeyeceği için yapımına içinden devam edilmiştir.
Piramit iki ana bölümden oluşmaktadır. Birincisi ana blok olan piramit diğeri ise piramitin içi bölümünü oluşturan kral mezarının bulunduğu odadır. Bu yapıyı mükemmel kılan özelliklerden biride kral mezarı üstünde bulunan 15 tonluk taşlardır. Bu taş piramitin içine kurulan bir çeşit kaldıraç sistemiyle taşınmıştır. Bu sistemde ayrıca bir matematik ve fizik harikasıdır. Kral odalarından dışarı açılan hava tünelleri vardır. Ayrıca kral odasına giden geniş bir hol vardır.
Piramitler ilk yapıldığında bugünkü gibi basamaklı değildi. Basamaklar kireç tozundan elde edilen bir sıva ile sıvanmışdı. Her geçen gün yıpranmalar dahada hızlanmıştır. Kireç taşından yapılmış olması ve restorasyon zorluğundan dolayı önümüzdeki 100 yıl içinde kalıntı haline geleceği tahmin edilmektedir.
Piramitlerin genel özellikleri
Tabanın biçimine göre piramidin cinsi belirir. Tabanı üçgen olan piramide «üçgen piramit», kare olana «kare piramit», çokgen olana «çokgen piramit» denir. Taban düzleminin üstünde bulunan nokta «piramidin tepesi»dir. Tepeden tabana inilen dikmenin uzunluğuna «piramidin yüksekliği» denir. Tepe noktasından yaban düzlemine inilen dikme, tabanın merkezinden geçerse, bu piramide «dik piramit» denir. Dik bir kare piramitte, tepeden tabana indirilen dikme, taban karesinin merkezinden geçer. Bu özelliği göstermeyen piramitlere de «eğik piramit» denir.
Bir piramidin hacmini bulmak için taban alanı ile yüksekliğini çarpıp üçte biri alınır. Kesik Piramit. — Bir piramidin, tabanına paralel bir düzlemle kesilmesinden ortaya çıkar. Piramidin taban tarafında kalan kısmı «kesik piramit»tir.