Allahabad, Kuzey Hindistan’da, Uttar Pradeş Eyaleti’nde bulunan bir kenttir. Allahabad nüfusu 2011 yılına göre 1,113 milyon, yüzölçümü ise 82 km²’dir. Aynı adı taşıyan yönetim birimi ve bölgenin merkezidir. Ganj ve Yamuna ırmaklarının kesiştikleri noktada, antik, kutsal Prayag Kenti kalıntılarının bulunduğu alanda kuruludur. Yönetim, ulaştırma (kara, demiryolu, Bamrauili Havaalanı), ticaret (özellikle tarımsal ürünler, kültür (Allahabad Üniversitesi, 1887; Muir Koleji, Aggarvala Tarım Enstitüsü, kitaplık, müze, vb) merkezidir..
10.7 metre uzunluğunda, İmparator Aşoka’nın Budist yasalarının yazılı olduğu Aşoka Sütunu (İÖ 242), Allahabad Kalesi (1583, Aşoka Sütunu kalenin giriş kapısındadır), Cuma Mescidi (16. yüzyıl), Cihangir Şah’ın kendisine ayaklanan oğlu Kusru’nun türbesi (1622), Anglikan ve Katolik kiliseleri önemli tarihsel eserlerdir.
Allahabad Tarihi
Her yıl Hintli hacılar tarafından ziyaret edilen ve 12 yılda bir düzenlenen Kumbha Mela Hindu Festivali ile, ülkenin önemli kutsal kentlerinden biri olan Allahabad (Allah’ın Kenti), Hint Moğol İmparatoru Ekber Şahın kurduğu kale (1583) çevresinde gelişti. 1194-1801 yılları arasında Müslüman hanedanları tarafından yönetildi. Ancak, Hint-Moğol İmparatorluğu’nun gerilemeye başlamasından sonra, 18. yüzyılın ikinci yarısıyla 19. yüzyıl başları arasında birçok kez el değiştirdi. 1801 yılında kesin olarak İngiliz yönetimine girdi. 1857 yılında kanlı Sepoy Ayaklanmasına sahne oldu. Bağımsızlık öncesinde, Hint ulusal hareketine merkezlik yaptı. Ulusal önder Mahatma Gandi ve ülkenin ilk iki başbakanı Cavaharlal Nemru ile Lal Bahadır Şastri’nin cesetlerinin külleri, Allahabad’da Ganj’ın sularına serpildi.