Alfa Centauri, Erboğa (Centaurus) takımyıldızının en parlağıdır. Diğer bir ifade ile Alfa Centauri, Güneş’e en yakın yıldız sistemidir. Rigel Kent de denir.
Alfa Centauri, gökyüzünün en parlak 10 yıldızından üçüncüsüdür. Görünen parlaklığı 0.3 kadir, tayf türü GO, uzaklığı 4.37 ışık yılıdır. Üçlü bir yıldız sistemidir. Alfa Centauri’den belki biraz daha yakın ve sönük olan üçüncü bileşen, Proxima diye adlandırılır. Bize en yakın komşu yıldızlardan biriyse de ancak güney yarıküreden görülebilir.
Alfa Centauri sistemi üç adet yıldızdan oluşmaktadır. Bunlardan ilki olan Alpha Centauri A yıldızı yaklaşık olarak güneşten 1,1 kat daha büyüktür ve parlaklığı da güneşin yaklaşık 1,5 katıdır. Sistemdeki bir diğer yıldız ise Alpha Centauri B adı verilmiş olan yıldızdır. Bu yıldızın büyüklüğü güneşin 0,9 katıdır ve parlaklığı da güneşin yarısı kadardır. Alpha Centauri A ve Alpha Centauri B yıldızları, ortak merkeze sahip bir yörüngede birlikte dönmektedir. Bu iki yıldızın yörüngede dönme süreleri yaklaşık 80 yıldır. İki yıldızın bu yörüngede döndükleri esnada birbirlerine olan uzaklıkları değişmekle birlikte, uzaklık en fazla güneş ile Plüton gezegeni arasındaki mesafe kadar olmaktadır (yaklaşık 35,6 astronomik birim). Sistemde yer alan üçüncü ve son yıldız ise Proxima Centauri’dir. Bu yıldızın güneşe olan uzaklığı 4,24 ışık yılı olduğu için, güneşe en yakın yıldız olma özelliğine sahiptir. Proxima Centauri diğer iki yıldızdan 1,94 trilyon kilometre uzaklıkta yer aldığı ve diğer iki yıldıza göre oldukça küçük olduğu için, bilim adamları tarafından bu yıldızın bir başka sisteme ait olabileceği, ancak yörüngesinin diğer iki yıldızın yakınından geçmesinden ötürü iki yıldızın çekim kuvvetine kapılıp Alpha Centauri sistemine sonradan dahil olduğu yönünde bir teori ortaya atmışlardır.
Alpha Centauri sisteminde yer alan üç yıldızın da yaklaşık ömrünün 4,85 milyar yıl olduğu düşünülmektedir. Güneşin ömrünün 4,6 milyar yıl olduğu düşünülünce, Alpha Centauri sisteminin güneş sisteminden biraz daha yaşlı olduğu söylenebilir. Her ne kadar Alpha Centauri sistemi güneş sistemine en yakın yıldız sistemi olsa da, günümüz teknoloji düşünüldüğünde Alpha Centauri’ye insan yapımı bir uzay aracı göndermek çok uzun yıllar gerektirmektedir. Alpha Centauri’nin dünyaya olan uzaklığı, güneş ile dünya arasındaki uzaklığın yaklaşık 270.000 katı kadardır. İnsanlığın uzaya gönderdiği en hızlı uzay aracı olan Voyager uzay aracı saniyede 17,5 km yol alabilmektedir. Eğer Voyager uzay aracı Alpha Centauri’ye gönderilmiş olsaydı, oraya ulaşması yaklaşık 73.000 yıl alacaktı. Dolayısıyla yeni teknolojik gelişmeler olmadığı sürece güneş sistemi dışına uzay yolculuğunun bir hayalden öteye geçemeyeceği açıktır.