Münzevi; inziva eden, İnzivaya çekilmiş olan, çekilip tek başına bir köşede oturan, herkesten uzaklaşıp bir köşeye çekilmiş ve kimse ile görüşmiyen, topluluktan kaçan, yalnızlıktan hoşlanan kimse, yalnızlık içinde ibadet eden gibi anlamlara gelir. İşte münzevi kelimesi ile ilgili örnek cümleler.
– Bir mütekāidin münzevî hayâtını dolduran küçük şeyler arasında ben de ehemmiyet kazanmıştım (Peyâmi Safâ)
– Ey bilge münzevi, size üç sorunun cevabını sormak için geldim: Doğru şeyi doğru zamanda yapmayı nasıl öğrenebilirim? (Tolstoy)
– Şair son yıllarını kendini toplumdan soyutlayarak -münzevi bir yaşamı benimseyerek- geçirmiştir.
– Gurûbun nidâları perde perde yükselir / Münzevî beldemize derin akşamlar gelir (Ârif N. Asya)
– Dali, karısının öldüğü ve gömüldüğü Pubol Kalesi’ne yerleşti ve münzevi bir hayat sürmeye başladı.
– O ayrıldıktan sonra memleketi olan Gucdüvân’a dönüp riyâzat ve mücâhede ile münzevî bir hayat yaşadı. Ancak mânevî hâllerini büyük bir titizlikle hep gizlerdi.
– Sinir bozukluğu sebebiyle üniversiteye gidemediyse de kendini iyi yetiştirdi ve tıpkı öykülerindeki çoğu karakter gibi münzevi bir yaşam sürdü.
– Münzevi derviş yine aynı yerinde oturuyordu.
– İznik’te başlarda münzevi bir yaşam sürse de daha sonraları halkla iletişime geçmiş kendi tasavvufi görüşünü yaymıştır.
– Hasan, münzevi bir hayat yaşamayı tercih etti.
– Mâcerâsız münzevî bir ömür sürüyormuş (Orhan S. Orhon)
– Durdu, ayaklarını kuma vurarak suratını buruşturdu ve Münzevi’ye, “Ben geçerken neden her seferinde bana öyle bakıyorsun?” diye sordu.
– Mimar Alexandre Vallaury’ye Çengelköy Korusu Köceoğlu Çiftliği’nde yaptırdığı “Vahdettin Köşkü”nde münzevi bir hayat yaşıyordu.
– Bâzı Hak dostları, azamet-i ilâhiyye karşısında hayret vâdilerine düşmüş; sessiz, sözsüz ve dilsiz bir şekilde, sükûtun münzevîliği içinde yaşamışlardır. Fânî ömürlerini, rûhânî bir sükûtun şi’riyyeti içinde geçirmişlerdir.
– Cezaevinden çıktıktan sonra münzevi bir yaşama yöneldi. Ancak 1970’lerde yayınladığı şiir çalışmaları ile yeniden adından söz ettirdi.
– İlk Hıristiyan münzeviler 3. yüzyılın sonuna doğru Mısır’da görüldü.
– Dilimizin ustalarından fikir adamı-yazar Cemil Meriç, “Ben kimim? Kendini Türk irfanına adamış münzevi ve mütecessis bir fikir işçisi” ifadesiyle kendisinin yalnız olduğunu ifade etmiştir.
– Kral bütün ümitlerini kaybetmek üzereydi ki, insanlardan uzakta bir ormanda yaşayan münzevi bir bilgenin ününü duydu.
– Ahmet Bey, münzevi bir hayat sürüyor.