Bhutan ya da resmî adıyla Bhutan Krallığı, Himalayalar’ın doğu yamaçlarında kurulu olduğu için gözden ırak bir krallık olup Güney Asya’da bir ülkedir. Bhutan başkenti Thimphu, yüzölçümü 47,000 km² olup 1,075 km’lik bir kara sınırına sahiptir. Bhutan nüfusu 2017 yılına göre 807.610, para birimleri Bhutan Ngultrumu, Hindistan Rupisi ve resmi dili Dzongka’dır.
Bhutan, Kuzeyde Çin’in Tibet bölgesi ile güneyde Hindistan’ın bir parçası olan Assam arasında yer alır. Ülke çok dağlık ve ormanlıktır, bazı bölgeleri aşırı yağmur alır. Yoğun bitki örtüsüyle kaplı bu bölgelerde fil, maymun, kaplan, geyik gibi çeşitli yaban hayvanları yaşar.
Halkın çoğu Tibet kökenlidir ve Bhutlar diye anılır. Tibetli komşuları gibi Dalay Lama’yı dini liderleri olarak tanırlar. Tibetliler’inkine benzer bir dil konuşurlar. Ülkenin dört bir yanında manastırlar vardır. Halk, dağ yamaçlarında teraslanmış tarlalarda mısır, pirinç ve tahıl, daha aşağılarda da elma, armut, erik gibi meyveler yetiştirir. Ülkede, Tibet’e özgü uzun tüylü bir sığır türü olan yak, koyun ve benzeri çiftlik hayvanları beslenir.
Bhutan’ın eski tarihine ilişkin çok fazla bilgi yoktur. 19. yüzyılda bölge valileri arasında sürekli iç savaşlar olmuş, sonunda güçlü Tongsa valisi, İngilizler’in de tanımasıyla, 1907 yılında ülkenin tek hükümdarı ilan edilmiştir. Bhutan’ın dışişleri, 1910’da yapılan bir sözleşme ile, 1949 yılına kadar İngiltere’nin denetimine girdi. Bu tarihte yapılan özel bir anlaşma ile İngiltere’nin işlevini Hindistan üstlendi. Hindistan’la olan bu özel ilişki bugün de sürmektedir. Bhutan 1971 yılından beri Birleşmiş Milletler üyesidir. Dışa açılmak için çaba göstermektedir. Komşu ülkelerle ticaretini geliştirmek için gerekli yolların açılmasını, Hindistan hükümetinden ısrarlı isteklerde bulunarak sağlamayı başarmıştır. Hükümetin ve devletin başında kral denen bir mihrace vardır. Krallık babadan oğula geçer. Ayrıca bakanlar kurulu ve ulusal meclis de yönetimde söz sahibidir.