Beyaz Rusya, Belarus ya da resmî adıyla Beyaz Rusya Cumhuriyeti; Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti SSCB’nin en batısındaki cumhuriyetlerden biridir. Batısında Polonya, kuzeyinde ise Baltık Denizi ile arasına giren Litvanya ve Letonya vardır. Kuzeyi ve doğusu Rusya Sovyet Federe Sosyalist Cumhuriyeti; güneyi Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti ile çevrilidir. Beyaz Rusya’nın başkenti Minsk, yüzölçümü 207.598 km², nüfusu 2017 yılına göre 9,508 milyon, para birimi Beyaz Rusya Rublesi, resmi dili ise Rusça’dır.
Beyaz Rusya’nın tarihi büyük ölçüde topraklarına el koymak isteyen güçlü komşuları Rusya ile Polonya’nın savaşlarının tarihidir. Bu çekişme ilk olarak 9. yüzyılda, burası Doğu Slav kabilelerinin yurduyken başladı. Daha sonraki yüzyıllarda Beyaz Rusya önce ilk Slav devletlerinden Kiev, sonra Litvanya ve ardından Polonya’nın egemenliğine girdi. Polonya’nın 1772-1795 yılları arasındaki paylaşımı üzerine Rus Çarlığı’na katıldı. Polonya, I. Dünya Savaşı’nda Beyaz Rusya topraklarının batısını geri aldı. Doğu bölümünde ise bir sovyet cumhuriyeti kuruldu. Beyaz Rusya 1922 yılında SSCB’nin ilk dört cumhuriyetinden biri oldu. Polonya 1939 yılında Almanya ile SSCB arasında paylaşılınca, Beyaz Rusya’nın Polonya’da kalan batı bölümü de Beyaz Rusya Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’ne katıldı.
II. Dünya Savaşı’nda, Haziran 1941 yılında Almanlar’ın SSCB’yi işgali üzerine, Beyaz Rusya toprakları savaş alanına dönüştü. Başta Yahudiler olmak üzere, halkın büyük bölümü Naziler tarafından öldürüldü; birçok kent ve kırsal yerleşme yeri yıkıldı. Günümüzde Beyaz Rusya, SSCB’nin 15 cumhuriyetinden biridir. Dört yılda bir seçilen Yüksek Sovyet tarafından yönetilir.
Beyaz Rusya’nın kuzeyindeki topraklar düzlükler, tepeler, göl ve ırmaklarla parçalanmıştır. Güneydeki alanın büyük bölümünü Polezya denen düz bataklık bir ova kaplar. Her yıl ilkbaharda ırmaklar eriyip setlerini aşarak taşınca, bölge bir göl görünümü alır. Ovanın büyük bölümü Pripet Bataklıkları’yla kaplıdır. Yazlar serin, kışlar ılıktır. Sıcaklık SSCB’nin orta bölgelerinde olduğu gibi aşırı değişiklik göstermez.
Toprağın verimsiz olmasına karşın halk geçimini temel olarak tarımdan sağlar. Hayvancılık ve mandıracılığın yanı sıra, keten, kenevir ve patates yetiştirilir. Tahıl, şekerpancarı ve meyve üretimi de önemlidir. Topraklarının dörtte birinden fazlası ormanlarla kaplı olan Beyaz Rusya’da kerestecilik en önemli uğraş alanlarından biridir. Temel sanayi kolları arasında makine, metal işleme, dokuma, orman ve tarım ürünlerinin işlenmesi sayılabilir. Büyük sanayi merkezleri Minsk, Gomel, Vitebsk ve Mohilev’dir. Ülkenin başkenti ve en büyük kenti olan Minsk’te tarım makineleri, traktör ve yük kamyonları üretilir. Kimya sanayisi de gelişmektedir.
Beyaz Rusya’da demiryolu, karayolu ve suyollarından oluşan gelişmiş bir ulaşım ağı vardır. Brest ve Minsk gibi kentleri Moskova ile Varşova’ya bağlayan demiryolu hattı çok önemlidir.
Halkın yaklaşık yüzde 80’ini Beyaz Ruslar oluşturur. Beyaz Rusya’da yaşayan öbür halklar arasında Ruslar, Polonyalılar, Yahudiler ve Ukraynalılar ön sıraları alır. Beyaz Ruslar Rusça ve Ukrayna diline yakın bir Doğu Slav dili konuşur ve Kiril alfabesiyle yazarlar.