Alamut; Kuzey İran’da, Elbruz Dağları’nın batı ucunda, Tahran’ın 112 km kuzeybatısında bulunan tepedir. Tarihteki ünlü Alamut Kalesi de bu tepe üzerinde kuruluydu. Haşhaşi adlı sapkın tarikatın kurucusu Hasan Sabbah ile müritleri 1090 ile 1256 yılları arasında bu kalede yaşadı. Alamut, Deylem dilinde kartal yuvası anlamına gelir.
Alamut Kalesi, Batınilerin ve liderleri Hasan Sabbah’ın ünlü karargâhıdır. Tahran-Kazvin yolunun sağ yanında yer alan ve Kazvin’in kuzeydoğusuna düşen ortaçağın ünlü kalesi, 860 yılında Taberistanlı Hasan bin Zeyd adlı birinin yaptırdığı Alamut Kalesi’ni 1090 yılında Hasan Sabbah ele geçirdi, burayı bir Batıni karargâhı olarak kullandı ve cinayetleri buradan yönetti. 1256 yılında Moğol Hükümdarı Hulagu Han ele geçirinceye kadar Batınilerin elinde kaldı. 1275 yılında Haşhaşiler kısa süreyle kaleyi bir kez daha ele geçirdiler. Safeviler döneminde bir ara onarılan ve yer yer yeniden yapılan kale hapishane olarak kullanıldı. Bugün harabe halinde olan kalenin yanında aynı adı taşıyan bir kasaba vardır.
Alamut Vadisi’yle Talekan Nehri’nin birleştiği yerde, Kazvin’in kuzeydoğusunda yer alan Alamut Kalesi, yüksekliği 2.000 metreyi aşan kayalar üzerine inşa edilmiştir. Alamut Kalesi, bugün İran sınırları içinde yer alan Deylem bölgesinde Alamut Vadisi ile Talekan Nehri’nin birleştiği yerde bulunuyor.