J Harfiyle Başlayan Çiçekler
– Jamboo
– Japon Akubası
– Japon Gülü
– Japon Kiraz Çiçeği
– Japon Şemsiyesi
J harfiyle başlayan çiçekler hakkında bilgi
Jamboo çiçeği
Doğu Malaya ve Güney Hindistan’da doğal olarak yetişmekte olan Jambu meyvesi Pembe veya cinsine göre kırmızı renktedir. Meyvenin etli kısmı beyaz renkte ve suludur. Meyvenin güle benzer bir kokusu vardır. jambu ağacının meyvesi vücudun dirençsiz kaldığı dönemlerde sık sık rastlanan aft yaralarını iyileştirme özelliğine sahiptir. Ayrıca hiv+ olan hastaların bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek için doğal tedavi yöntemlerinden biri olarak da kullanılmaktadır
Japon Akubası
Yaygın lekeli defne, Japon defne, Japon aucuba veya altın tozu bitkisi olarak adlandırılan Aucuba japonica, Çin, Kore ve Japonya’daki nemli vadilerin, çalılıkların, akarsularla ve hemen hemen gölgeli nemli kayaların yakınında bulunan zengin orman topraklarına özgü bir çalıdır. Anavatanı Japonya ve Doğu Asya’dır. Aucuba ismi Japonca “Aokiba” kelimesinden türetilmiştir. 1-3 m boy yapabilen ılıman iklimleri seven yaprak kenarları dişli bir bitkidir. Yeşil üzerine sarı alacalı iri yaprakları ve kırmızı meyveleri ile gösterişli bir hal alırlar. Kirli havaya dayanıklıdır. Fazla bakım istemez. Gölge ve yarı gölge yerleri severler. Nisan ayında çiçekler açmaya başlar birkaç ay bitki üzerinde kalır. Mor renkli, salkım şeklindedir.
Japon Gülü
Japon gülü ya da diğer adıyla Çin gülü, ebegümecigiller familyasından Doğu Asya kökenli saksı ve bahçe süs bitkisi türü. Latince adı “Çin gülü” anlamına gelse de Türkçede kullanılan “Japon gülü” adı çiçekçilerde ve halk arasında çok yaygındır. Saksı ve bahçe çiçeklerinden olan Japon gülü Türkiye’de Marmara ve İç Anadolu’da saksılarda, Ege ve Akdeniz’de bahçelerde yetiştirilmektedir. Saksıda yetiştirilen Japon güllerinin boyu kısa olur, bahçede 3 metreye uzayabilmektedir. Çiçekleri beyaz, sarı ve kırmızı renklerde olur.
Japon Kiraz Çiçeği
Japoncası Sakura olan kiraz çiçekleri, meyve vermeyen, sadece çiçek açan ve o çiçeklerini de 2 hafta içinde döken bir ağaç. Sakura Japon kültüründe büyük bir öneme sahip olup Japonya’nın ulusal simgelerinden biridir. Dalları düzgün olan kiraz ağacının yaprakları vişneninkinden daha iri, oval biçimli, yaprak ayası buruşuk, alt yüzü tüylü, ucu sivri ve kenarları testere gibi dişlidir. Çiçekleri tek tek değil, bazen altıya kadar değişen sayılarda ve pembe-beyaz renkte, ilkbahar mevsiminde ağacın yeşil renkli yapraklarından daha önce açar. Bu çiçeklerden oluşan ve adına kiraz denilen meyveleri tek tohumlu (sert çekirdekli) olur.
Japon Şemsiyesi
Japon Şemsiyesi adını şemsiye şeklindeki görüntüsünden almıştır. Tropik ve subtropik bölge bitkisidir. Madagaskar ana vatanıdır. Çok dekoratif yapraklarının olması ve bakımının kolay olması nedeniyle salon bitkisi olarak çok kullanılır. Yaklaşık 3–6 m kadar boylanabilir. Dipten başlayarak fazla sürgün veren bitkilerdir. Yaprakları sürgün uçlarında şemsiye dizilişindedir. Yapraklar ince, uzun; uç kısımları sivridir. Sazlık bitkisi olan cyperuslar yayvan tepe oluşturur. Dar otsu yaprakları olan bir bitkidir. Sapları üçgen şeklindedir. Birçok türünün alaca yapraklısı vardır ve bunlarda çok dekoratiftir. Saplar üçgen şeklindedir. Sazlık bitkisi olan cyperusların kahverengi beyaz ve küçük çiçekleri vardır. Ancak çiçekler gösterişsizdir ve ilkbaharda açar. Çiçekler şemsiye şeklinde ve küme hâlinde bulunur. Çiçekler yaprağın merkezinde yer alır.