I / İ Harfiyle Başlayan Çiçekler
– Ihlamur
– Itır
– İğde Çiçeği
– İnci çiçeği
– İpek Çiçeği
– İris
I-İ harfiyle başlayan çiçekler hakkında bilgi
Ihlamur
Ihlamur, ebegümecigiller familyasından Tilia cinsini oluşturan Kuzey yarıkürenin ılıman ve yarı tropik bölgelerinde yetişen ağaç türlerine verilen ad.
Güzel kokulu çiçeklerinden dolayı ve bir gölge ağacı olarak yetiştirilir. Doğramacılıkta kıymetli olan beyaz ve hafif bir odun verir. Ihlamur kabuğundaki lifler ip ve kaba dokumalarda kullanılır. Arıcılıkta da önemli bir nektar kaynağıdır. Çiçekleri çay olarak içilir. Çiçek durumları tıbbi olarak kullanılır. Ihlamur çiçeği yatıştırıcı, idrar verici ve balgam söktürücü olarak çay halinde kullanılır. Ihlamur çiçeği banyosunun da yatıştırıcı bir özelliği vardır. Oymacılık ve mobilyacılıkta, oyuncak sanayinde, müzik aletleri yapımında, kağıt ve kibrit üretiminde kullanılırlar.
Itır
Itır, turnagagasıgiller familyasından Pelargonium cinsinden 14–40 cm boylarında, Haziran-Temmuz aylarında morumsu-pembe renkli çiçekler açan çok yıllık otsu bir bitki türlerin ortak adı. Toprak altı kısmı etlidir. Taban yaprakları kalp şeklindedir. Çiçek durumu 5-10 çiçeklidir.
İğde Çiçeği
İğde, bir tür meyve ve bu meyveyi veren İğde ağacı türlerine verilen genel addır. Azotu kökünde depolayabilme özelliği sayesinde en verimsiz topraklarda dahi yetişir. Ayrıca kuraklığa dayanıklılığı sebebiyle pek çok türü erozyonla mücadeledede kullanılabilmektedir. Yaz kış yeşildir ve yapraklarını döker. Türkiye’de özellikle Güneydoğu ve İç Anadolu bölgesinde yetişir. Bağ ve bahçe kenarlarında çit bitkisi olarak da kullanılır. Böbrek rahatsızlığı olan kişilere bolca yemeleri tavsiye edilmektedir. Meyveleri zeytin büyüklüğünde ve sarı-kahverengi olup, yenilebilir. Bağırsak bozukluklarını ve ağız pasını gidermek için de kullanılır.
En yaygın ve kültüre alınmış türlerden biri kuş iğdesidir (Elaeagnus angustifolia) ve bunun aşılı çeşitleri iri meyveli olup sultan iğdesi adıyla tanınır. Dünyada özellikle Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika’ya yayılmış çok çeşitli iğde türleri bulunmaktadır. En önemli diğer bilinen türlerden ikisi Japon iğdesi (Elaeagnus umbellata) ve Elaeagnus multiflora (Gumi-Kırmızı iğde) olarak sayılabilir. Türkiye’de özellikle karasal iklime sahip olan pek çok ilde yetiştirilebilmektedir. iğde Çiçeği, İğdeciler familyasının örneğidir. Yemişi, kızılcık biçimindedir. İğde çiçeği derisi sert ve sarı, eti beyaz un halinde mayhoş ve burukçadır. Yaprakları tüylüdür.
İnci çiçeği
İnci çiçeği, Zambakgillerden, ok biçimindeki yaprakları arasında ince bir sap üzerinde küçük çan biçiminde beyaz çiçekler açan bir süs bitkisidir. Boyu 20 cm kadardır. Çiçekleri beyazdır ve üzüm salkımı şeklindedir. Yemişleri küçük ve kırmızıdır. Kokusu çok güzeldir.
İpek Çiçeği
İpek Çiçeği; şellaki, kedi tırnağı, öğle güzeli, cilveli çiçeği olarak da bilinen semizotugiller familyasındandır. İpekçiçeklerinin iğne yaprakları, çardak güllerini andıran yalınkat ya da katmerli, karışık renkli pek hoş ve gösterişli çiçekleri vardır. Anavatanı Güney Amerika kıtasının tropikal bölgesidir. Çiçekleri soldukça onların yerinde küçük, ucu sivri tohum kapsülleri gelişir. İçlerinde çok küçük tohumlar oluşturur. Bu tohumlar kendiliğinden etrafa yayılır. İklimi uygun olan yerlerde sonraki yıl kolayca çimlenir ve bu yüzden anayurdunun dışında süs bitkisi olarak yetiştirilen yerlerde doğanın bir parçası olmuştur (Balkanlarda ve Güney Asya ülkelerinde olduğu gibi). Tırnak veya ipek çiçeği kısa ömürlü, mevsimlik bitkilerdendir. Yaz çiçeklenmesinden sonra durumu kötüleşirse iyileştirmeye çalışmayın. Sonbahara kadar sağlıklı olarak çiçeklenmeye devam ederlerse kışın korumaya çalışmayın çünkü doğası icabı daha fazla yaşayamaz. Bırakın kuruyup gitsinler. Her ilkbaharda tohumdan yeniden yetiştirmelisiniz.
İris çiçeği
İris, eski Yunancada gökkuşağı anlamına geliyor. İris çiçeği ilkbahar ayında ilk açan çiçeklerden olması aynı zamanda nevruz çiçeği olarak da adlandırılır. iris; Süsengiller (İridaceae) ailesine ait çeşitli renklerde olabilen bitkilerdir. 80’den fazla cinsi bulunan familya, tüm dünya çapında yaklaşık 1500 türe sahiptir. Türkiye’nin çoğu yerinde doğal olarak yetişir. Nisan haziran ayları arasında, hoş kokulu ve güzel çiçekler açan 20-100cm boylarında, çok yıllık, otsu bitkilerdir. Etli ve sürünücü rizomları veya soğanları vardır. Yaprakları buğday yaprağına benzer
düz veya kıvrık,damarlar paraleldir.
Çiçekler altı parçalı, ucunda genellikle tek tek bulunurlar. Beyaz, sarı, mavi, mor renktedirler. Dıştaki taç yapraklar genellikle arkaya kıvrık olur. Çok değişik renklerde olan süsen bitkisi genellikle mezarlıklarda bulunmasına rağmen yüzyıllar boyunca çok değerli bir çiçek olarak kabul edilmiş ve birçok devlet ile kişinin
simgesi haline gelmiştir. Günümüzde genellikle süs bitkisi olarak kullanılmaktadır.