Gözlüğün mucidi belli değildir. Ama bir İtalyan’ın ilk gözlüğü yaptığı sanılmaktadır. İlk gözlüklerde 13. yüzyılda İtalya’da ortaya çıkmıştır. Bu İlk gözlükler elle tutulur, bir şeye bakmakla da okumak isteyen kimse gözlüğü burnunun üstüne, gözlerinin önüne getirdi. Ama o çağlarda görüş yanlışlıklarını iyice düzeltebilecek, temiz camlardan yapılmış gözlükler yoktu. Bu iş kabaca yapılırdı. Sonraki yıllarda optik biliminin gelişmesi sonunda gözlükçülük de gelişti. Gözlüğe de buruna oturabilecek ve kulağa tutturulabilecek biçimler verildi.
Gözlüğü İtalyanlar icat etmiş, Almanlar ve Hollandalılar gözlük yapımını ele alarak geliştirmişlerdi. Lippershey de Hollanda’da tanınmış bir gözlükçü idi. Mercekler üzerinde çalışıyor, daha iyi gözlükler yapmak istiyordu.
Oğlu onun mercekleriyle oynarken babasının uzaktaki bir kiliseyi çok iyi gördüğünü hatta bütün ayrıntıları seçebildiğini söyledi. Lippershey oğlunun elinden mercekleri alan kilisenin çan kulesine baktı. Bunlar içbükey merceklerdi. İki merceği aralıklı olarak ark arkaya ve aynı hizaya getirmişti. Çan kule nerdeyse burnunun ucuna geldi, Büyük bir sevinçle oğlunu kucakladı. Sonra masasının başına geçerek bu iki merceği uzun bir borunun iki ucuna yerleştirdi . İlk dürbün yapılmıştı (1608)
Lippershey’in yaptığı dürbünün ünü bir yıl içinde bütün Avrupa’ya yayılmış, İtalyan bilgini ve mucidi Galileo da bu icada dayanarak bir dürbün yapmıştı. Galileo bu icat üzerinde çalışarak ve onu geliştirerek 1610 yılında ilk teleskopu meydana getirdi.