10 Mart Pazar günü yatsı namazından sonra 2024 yılının ilk teravih namazını Allah’ın izni ile kılıp, aynı gece ramazan ayının ilk orucunu tutmak için sahura kalkacağız. 11 Mart Pazartesi günü de 2024 yılının ilk orucunu Allah’ın izni ile tutmuş olacağız. Sahur; Ramazan gecesinde, oruç tutmak niyetiyle kalkıp yenilen ve içilen şeylerdir; bu maksatla kalkmaya, yiyip içmeye de sahur denilmektedir. Peygamber Efendimiz (sav) Hadîs-i Şerif’işnde “Sahura kalkın, çünkü onda bereket vardır” buyurulmuştur. İmsak ise sözlükte “kendini tutmak, engellemek, el çekmek, geri durmak” anlamlarına gelip dinî bir kavram olarak, fecr-i sâdıktan, iftar vaktine kadar yemeden, içmeden, cinsel ilişki ve diğer orucu bozan şeylerden uzak durmak, el çekmek demektir. İmsakın zıttı iftardır. Yani kısacası imsak; yiyip içmeye son vermek, oruca fiilen başlamak demektir.
Hanefi mezhebinde, sabah namazını biraz geç kılmak faziletli olduğundan, ramazan ayı dışında ezanı imsak vaktinden sonra okuyup namaza başlamaktadırlar. Ancak Ramazan ayında imsağın girdiğini haber vermek için erken okunmaktadır. Yani günümüzdeki uygulamada sahurda ezan okunduğu anda imsak girmiş, oruç başlamış demektir.
Oruca ne zaman başlanıp ne zaman bitirileceği Kur”an-ı Kerim”de şu şekilde açıklanmıştır: “(Ramazan gecelerinde) şafağın aydınlığını gecenin karanlığından ayırt edinceye (tan yeri ağarıncaya/fecr-i sâdığa) kadar yiyin, için. Sonra da akşama kadar (yiyip içmeden, cinsel ilişkide bulunmadan) orucu tamamlayın.” (Bakara, 2/187)
Takvimlerde gösterilen “imsak”, oruca başlama vaktini ifade eder. İmsak vakti aynı zamanda gecenin sona erdiği, yatsı namazı vaktinin çıkıp sabah namazı vaktinin girdiği andır. Ezan da imsak vaktinin başlaması ile okunmaktadır. Bu sebeple ezanın başlaması ile yemeyi içmeyi terk etmek gerekir. Ezan başladığı sırada ağızda bulunan lokmanın yutulmasında bir sakınca yoktur. Fakat sahurda ezanın sonuna kadar yiyip içmek doğru değildir. Ezan okunur okunmaz yeme ve içmeyi bitirmek gerekir. Eğer orucunun bozulacağını bildiği halde devam ederse kefaret de gerekir.
Ramazan Ayında Yapılacak İbadetler
Bu mübârek Ramazan ayında gönlünü Allâh’a, bedenini ibadete vererek, oruç, terâvih, Kur’ân-ı Kerîm, zikir, istiğfar, fitre, zekât, şefkat ve merhamet dolu hizmet ve fedakârlıklarla vakitlerini güzelce ihyâ edenler, bütün bir yıl bunun bereketine nâil olurlar. İşte maddeler halinde Ramazan Ayında Yapılacak İbadetler
– Kur’ân Okumak ve Hatim Yapmak.
– Sahur Yapmak.
– Faziletine İnanarak Oruç Tutmak.
– Salat-u Selamı Çoğaltmak.
– Oruç Tutarken Tüm Uzuvlarımızı Haramlardan Korumak.
– İftar İçin Acele Etmek ve İftar Vermeye Gayret Etmek.
– Teravih Namazı Kılmak.
– Kadir Gecesini Aramak.
– Allah Teâla’yı Daha Çok Zikretmek.
– Tevbe ve İstiğfar Etmek.
– Son On Gün İtikafa Girmek.
– Cemaatle Namaza Daha Çok Dikkat Etmek.
– Teheccüt Namazı Kılmak.
– Fitre Vermek.
– Zekat Vermek.
– Sadaka ve İnfakları Çoğaltmak.
– Dua Etmek.
Ramazan ayı ve Oruç hakkında tüm merak ettikleriniz
En Güzel Ramazan ayı mesajları
Ramazan Ayı ve Önemi Hakkında Bilgi