Ç harfi ile başlayan bitki adları yani baş harfi Ç ile başlayan bitki adı hangileridir? İşte Ç harfiyle başlayan bitki ismi ve o bitki hakkında bilgi.
Canlılar aleminin ikinci büyük bölümü olan bitkiler, yeryüzündeki ağaçlar, otlar, sebzeler ve denizlerdeki yosunların meydana getirdiği topluluktur. Bunlar, bittiği yere kökleriyle bağlanır, insan ve hayvanlar da olduğu gibi büyüyüp gelişir ve sonra ölür. Diğer bir ifade ile bitki; bulunduğu toprağa kökleriyle tutunan, gelişip döl veren, yaşama süresi dolduktan sonra kuruyarak varlığı sona eren yosun, ot, ağaç gibi canlı varlıkların ortak adıdır.
Ç harfiyle başlayan bitkiler
– Çadır çiçeği
– Çağla badem
– Çakal eriği
– Çakşır otu
– Çam ağacı
– Çan çiçeği
– Çanta Çiçeği
– Çarkıfelek
– Çavdar otu
– Çakşır otu
– Çay
– Çayır kasımpatı
– Çayır mantarı
– Çayır melikesi
– Çayır otu
– Çayır Safranı
– Çekem otu
– Çemen otu
– Çeşmezen
– Çınar ağacı
– Çıngırak otu
– Çıyancık
– Çiğdem
– Çilek
– Çimen
– Çin Gülü
– Çiriş otu
– Çitlembik
– Çoban çantası
– Çoban dağarcığı
– Çoban püskülü
– Çoban tarağı
– Çoban kesesi
– Çoban torbası
– Çoban Çökerten
– Çoban İğnesi
– Çöpleme Çiçeği
– Çörek mantarı
– Çörek otu
– Çöven kökü
– Çuha Çiçeği
– Çörtük otu
Çilek
Çilek, gülgiller familyası içinde yer alan bir bitki cinsi ve bu cins içinde yer alan türlerin meyvelerinin ortak adıdır.
Dünyada, adlandırılmış 20’den fazla çilek türü vardır; ayrıca, çeşitli melezler ve kültivarlar da bulunur. Dünya çapında ticari olarak en çok yetiştirilen çilekler, bahçe çileği olarak adlandırılan Fragaria × ananassa melezinin kültivarlarıdır. Çilekler, değerli C vitamini kaynağıdır.
Çuha Çiçeği
Latince adı ‘Primulaceae’ olan Çuha Çiçeği, çuha çiçeğigiller familyasındandır. Adını çuhaya (kumaşa) benzeyen yapraklarından almıştır. Anavatanı Çin’dir. 500’e yakın türü bulunmaktadır. Genelde bahçecilikte süs bitkisi olarak yetiştirilen çuha çiçeği, Avrupa ve Asya’nın güneşli çayırlarında ya da güneş gören orman altı bölgelerde yabani olarak yetişir. Anadolu’da da yaygın olan Çuha Çiçeği, yörelere göre Ayıkulağı, Tutya Çiçeği, Evvel Baharotu, Onbiray çiçeği ve Felçotu olarak da bilinir.
Dağların kenarlarında ve kırlarda rahatlıkla yetişen çokyıllık bir bitkidir. Yapraklar tabana yakın rozet şeklinde dizili ve ince sıkı tüylü yapıdadır. Uzun oval yapraklarının üst yüzeyleri kırışıktır. Gevşek şemsiyeler oluşturarak rengarenk çiçekler açar. Çiçeklerinin rengi bitkinin yetiştiği ortamın sıcaklığına göre değişkenlik gösterir.
Çoban Çökerten
Latince adı ‘Tribulus terrestris’ olan Çoban çökerten, kimyongiller familyasındandır. Avustralya kökenli bir bitkidir. Asya, Avrupa ve Amerika’da yetişmektedir. Ülkemizde Ege ve Akdeniz bölgelerinde yaygın olarak bulunur. Toprağa yatık olarak büyüyen, yaprakları merdiven gibi yeşil parçalı, taç yapraklı tek yıllık otsu bir bitkidir.
Çarık dikeni, Demir dikeni, Deve çökerten, Turnagagası, Çobaniğnesi isimleriyle de bilinir. Açık sarı renkte narin görünümlü çiçekler açar. Meyvesi boynuz şeklinde sivri uçlara sahiptir. Bitki ismini bu dikenli meyvelerden almıştır.
Çoban çantası
Latince adı ‘Capsella bursa pastoris’ olan Çobançantası, turpgiller familyasındandır. Anavatanı Akdeniz havzasıdır. Ülkemizde Ege, Trakya, Akdeniz ve Anadolu bölgesinde yetişir. Kalp şeklindeki meyve kapsülleri çobançantasını andırdığı için bu isimle anılır. Gövdesindeki yaprakları küçücük ve ok biçimlidir. Kuraklığa, soğuğa dayanıklılığıyla bilinen tek yıllık otsu yabani bir bitkidir.
Diğer isimleri Cıngıldak otu, Çoban kesesi, Çoban torbası ve Kuşkuş otudur. İlkbahardan sonbaharın sonlarına dek beyaz renkli minik minik çiçekler açar. Çiçekleri toplu halde dalın ucunda bulunur. Dar yaprakları, uzun, parçalı kenarları dişlidir. Kalbi andıran meyveleriyle hemen diğer bitkilerden kolayca ayırt edilebilmektedir.
Çobançantası kokusuz ve hiç de hoş olmayan acımtırak bir tada sahiptir. Buna rağmen Anadolu’da tıpkı ıspanak yemeği gibi pişirilerek de tüketilir.
Çoban püskülü
Çobanpüskülü, Çoğunlukla çalı, bazende 10-15 m. boylara ulaşan bir ağaçtır. Yaprakları deri gibi sert, almaçlı dizili, kenarları seyrek ve keskin dişlidir. Çiçekler körelme sonucu iki evciklidir; teker teker değil, kurullar halinde yaprakların koltuklarında bulunmaktadır. Çekirdekli sulu meyve olgun halde 5-8 mm. boyunda parlak kırmızı renktedir.
Odunu çok sert ve güç yarılır, sarımsı, yeşilimsi-beyaz renktedir; tornacılıkta ve oyuncak sanayinde değerlendirilir.
Doğu Karadeniz yapraklı orman alanlarında Kayın Göknar ve Ladin karışık orman alanlarında ilex colchica adlı bir başka türü daha vardır. Bu tür çoğunlukla çalı halinde bulunur.
Çadır çiçeği
Nilüfergillerden, Çin ve Amerika ırmaklarında yetişen, büyük yapraklı, pembe ve beyaz çiçekli bir bitki.
Çağla
Çağla meyvesi, kayısı ve bademin çiğ halidir. Çağla bademi hem lezzetli, hem de çok sağlıklı bir meyvedir.
Çakal eriği
Çakal eriği, gülgiller familyasından bir ağaççık türü. Sık dallı, ender olarak 3–4 m’ye kadar boylanan, dikenli bir ağaççıktır. Beyaz renkli çiçekler yapraklanmadan önce açılır. Olgun meyveleri mavi-siyah dumanlıdır. Türkiye’nin birçok orman bölgelerinde görülür.
Çakşır otu
Çakşır otu, maydanozgiller ailesinden olan,nemli yada az nemli olan yerlerde yetişebilen bir bitki türüdür. Bitki boyu 2-3 metreye kadar ulaşabilen otsu bir türdür. Bitkinin yetişme alanı İran olarak bilinmektedir fakat kökleri mevcut olduğu takdirde her yerde kolaylıkla yetişebilmektedir. Kuraklığın olmadığı her toprakta kolayca yetişebilen bir bitkidir.
Çam ağacı
Çam, Pinaceae familyasından Pinus cinsinden orman ağaçlarını içeren iğne yapraklı türlere verilen ad. Türkiye’de hepsinin kısa sürgünleri iki yapraklı olan beş çam türü bulunur; sarıçam, karaçam, Halep çamı, kızılçam ve fıstık çamı. Ayrıca çamlar sonbaharda yapraklarını dökmezler.
Çan çiçeği
Çan çiçeği, çan çiçeğigiller familyasından bir, iki ya da çok yıllık bitkilerin ortak adı. Adlarını çiçeklerinin çan şeklinde olmasından alır. Latince’de Campanula küçük çan anlamına gelir. Çiçekleri için bahçelerde ve saksılarda süs bitkisi olarak yetiştirilir.
Çanta Çiçeği
Çanta çiçeği, İsminden de anlaşılacağı gibi minik bir çantaya benzeyen; sarı ya da kırmızı noktalı deseni olan süs bitkisidir. Bilinen diğer isimleri ‘pantufla çiçeği’ ve ‘terlik çiçeği’ olan çanta çiçeğinin bilimsel adı ise Calceolaria’dır.
Çanta çiçeği bir yıllık yarı dayanıklı otsu bir bitki olmasıyla bilinir. Daha çok iç mekân süs bitkisi olarak değerlendirilirler. Evlerde, işyerleri ve ofislerde bulundukları ortama estetik bir görünüm kazandırırlar. Sapsız, uzun ve oval biçimde olan çanta çiçeğinin açık yeşil yaprakları, gövdesinde karşılıklı sıralıdır. Çiçekleri sağlıklı koşullar sağlandığı sürece 3-4 hafta boyunca canlılığını koruyan bitkinin boyu en fazla 30 ya da 40 santimetreye kadar uzayabilir. Genel yayılımında 400 kadar türü olduğu düşünülen çiçeğin anavatanı Şili ve Peru olarak belirtilmektedir.
Türlerinden az bir kısmı, kültüre alınıp saksıda değerlendirilmektedir. Bunlar; otsu karakterli, Calceoiaria Grandiflora ve Calceoiaria Hybrida’dır. Hybrida’nın çiçekleri çok sık, küçük ve orta boyludur. Ancak Grandiflora’nın çiçekleri oldukça iri ve az miktardadır.
Çarkıfelek çiçeği
Passiflora incarnata, çarkıfelekgiller familyasından çarkıfelek cinsinin en kuzeyde yetişen türüdür. Çarkıfelek adıyla bilinen tavuk yumurtası büyüklüğünde ve şeklindeki sarımsı meyveleri insanlarca tüketildiği için Güneydoğu ABD’de ziraati yapılır. Bitki, asma sülüğü gibi helezonik tutmaçlarla tutunarak hızlı büyür.
Çavdar otu
Çavdar ( Secale cereale ), Poaceae (buğdaygiller) familyasından bir Tahıl bitkisi. Buğdaygiller familyasından bir tahıl bitkisidir. Soğuğa en dayanıklı tahıl olan çavdar yüksek yerleri, kumlu ve gevşek toprakları sever.Genellikle 1-2 metre yüksekliğe ulaşan çavdarın görünümü arpaya çok benzer. Taneleri buğdaya göre daha ince uzun, kavuzları daha dar, kılçıkları da oldukça kısadır.
Çakşır otu
Maydanozgiller familyasından olan çakşır otu, ülkemizde özellikle Akdeniz Bölgesi’nde yetişmektedir. Ülkemizde tabi haliyle 17 ferula çeşidi yayılış göstermektedir. Gövde kısmı silindir şeklinde ya da köşeli olmaktadır. Sarı çiçekleri ile dikkat çeken bu bitki, yüksek boylu otlak olarak tanımlanabilir. Yaprakları büyük ve çok parçalı yapıdadır. Çiçekleri şemsiyeyi andıracak şekilde bir arada toplanmaktadır.
Çakşır otunun diğer bir adı ”Ferula Comminus”tur. Boyu yaklaşık olarak iki metreye kadar uzayabilmekte olan bu bitkinin sarı renkte çiçekleri bulunmaktadır. Otsu bir bitki olmasının yanı sıra içerisinde reçine, nişasta, saponin, alkaloit, tanen ve uçucu özellikte yağ barındırmaktadır. Zengin içeriği sayesinde oldukça faydalı ve sağlıklı bir bitki çeşididir. Çakşır otu, Doğu ve Orta Anadolu’nun yanı sıra Güney ve Güneydoğu’da da sıklıkla görülmektedir.
Çay
Çay (Camellia sinensis), çaygiller (Theaceae) familyasından nemli iklimlerde yetişen, yaprak ve tomurcukları içecek maddesi üretmekte kullanılan bir tarım bitkisidir. Çay, çeşitli bitkilerin yapraklarının, çiçeklerinin, köklerinin, gövdelerinin, kabuklarının, tohumlarının kaynatılmasıyla veya haşlanmasıyla elde edilen bir içecek türüdür. Çay çalısının bilimsel ismi Camellia sinensistir.
Çayır kasımpatı
Margarit (çayır kasımpatı), dağlarda ve çayırlarda yetişen güzel çiçekli bir bitkidir. Kasımpatıya benzer. Dalları ufaktır. Yeşil yaprakları dantela gibidir. Çiçeklerin etrafında beyaz yaprakları vardır. Ortası altın sarısı rengindedir. Çiçekleri yaz aylarında toplanıp kurutulur.
Çayır melikesi
Çayır Melikesi Ergeç Sakalı Otu olarak da bilinmekte olup Gülgiller familyasına dahil 60 ila 120 cm arasında büyüyebilen, uzun yıllar yaşayabilen otsu bitkilerden biridir. Bitkinin dal kısımları son derece sağlam ve sert kırmızı renge sahiptir. Bitkinin çiçekleri kar tanelerine benzemekte olup dallarının uç kısmında yer almaktadır.
Çayır mantar
Çayır mantarı, Agaricaceae familyasından yenilebilen mantar türüdür. Latince adı Agaricus Campestris olan bu mantar genellikle çayırlık alanlarda yetiştiğinden bu isim verilmiştir. Yaygın olarak toplanabilen değerli ve lezzetli bir mantardır.
Özellikle Artvin yöresinde çayır mantarı veya evlek olarak bilinir. Bazı yörelerde ise kara dolaman olarak da bilinir. Çayır mantarının halkası beyaz, ince ve belirgindir. Etli kısmı beyaz, bol ve az suludur. Tadı ve kokusu mantarsı ve güzeldir.
Çayır Otu
Kırlarda, bahçelerde veya bağlarda özellikle kendiliğinden yetişmekte olan çayır otu en yaygın görülen bitkilerden biridir. Farklı faydaları olması nedeniyle toplanarak kullanılmaktadır. Özellikle nane kokusuna benzer farklı kokusu bitkiyi kullanmak isteyenlerin etkili kokusu nedeniyle rahatlıkla uygulama yapmasını sağlamaktadır. Gövdesi kullanılarak faydası sağlanabilir. Kişniş, aşuti gibi farklı isimlerle de bilinmektedir. Ülkemizde yaygın olarak yetişmekte olan yabani bir bitkidir.
Sıcak ve sulak arazileri sevmekte olan çayır otunun yaygın olarak yetişmesi özellikle sağlayacağı faydalardan yararlanmak isteyenlerin istedikleri her alanda rahatlıkla bitkiye ulaşmasını sağlamaktadır. Daha çok Ege bölgesinde yetişmektedir. 50-60 cm boylarında uzamaktadır. Yaprakları parçalı ve maydanoza benzer özellikler göstermektedir. Son derece narin ve ince yapraklara sahiptir. Baharda özellikle pembe renkte çiçek açmaktadır.
Meyveleri oluşması halinde mercimek tanesi boyutunda ve yuvarlak şekildedir. Meyvesinin içi boş ve aynı zamanda krem rengindedir. Kendine has bir kokuya sahiptir. Yıllık bitki olarak bilinmektedir. Uçucu ve kokulu yağlar içermektedir. Tohumu, dalları ve yaprağı kullanılabilir. Hemen hemen her alanda bulunması özellikle şifa amacıyla kullanılmak istenmesi durumunda sorunsuz şekilde ulaşım sağlanmasını kolaylaştırmaktadır. Toplanacak olan bitki farklı şekillerde hazırlanarak farklı amaçlar için kullanılabilir. Taze olarak yenilebileceği gibi aynı zamanda sapı ya da yaprakları kaynatılarak da su halinde içilebilir.
Çayır Safranı
Sonbaharda çiğdem veya çayır safranı olarak bilinen Colchicum autumnale, gerçek çiğdemlere benzeyen bir çiçek, ancak sonbaharda çiçekler. Tohum, ampul ve çiçek ilacı yapmak için kullanılır.
Çekem otu
Ökse otu, Santalaceae familyasından Avrupa, batı ve güney Asya’ya özgü asalak bir bitki türü. Halk arasında gevele, güvelek, gövelek, purç, çekem olarak da bilinir. Her mevsimde yapraklı olan ve ağaçlar üzerinde yaşayan yarı asalak bir bitkidir. Özellikle elma ağacının dalları üzerinde yaşar.
Çemen otu
Çemen otu ya da buyotu bir ottur. En sık kullanıldığı bölge olan Yozgat ve Kayseri’deki yerel ismi çaman otudur., baklagiller familyasına ait bir ot türü. Anavatanı Yakın Doğu, özellikle Lübnan ve Suriye, Güneybatı Avrupa, Hindistan ve Çin’dir. Çin’den Akdeniz’e kadar geniş bir alana yaygındır.
Çeşmezen
Çeşmezen diğer isimleri; karaçalı, Çalı dikeni, Kara diken, Çalı tohumu, Sincen dikeni, karaçalı, İsa dikeni, Kunar olarak bilinir. Yüksek ve dağlık alanlarda yetişen, sarı çiçek açan dikenli bir bitkidir.
Çınar ağacı
Çınar, çınargiller familyasından Platanus cinsini oluşturan uzun boylu kalın çaplı ağaç türlerinin adı. Anavatanı Kuzey Amerika, Avrupa’nın doğusu ve Asya’dır. Çınarlar ormanlardan daha ziyade dere, ırmak ve nehir yataklarında bulunsa da esasen süs bitkisi olarak yetiştirilir.
Çıngırak otu
Çıngırak otu, Çan çiçeğigiller (Campanulaceae) familyasından, çan çiçeği (Campanula) cinsine ait, çiçekleri beyaz, mavi, mor ya da erguvan renkli, Türkiye’de 100 kadar yabanî formu bulunan bir ya da çok yıllık otsu bitkidir.
Çıyancık
Çıyancık (kurt pençesi, encübar, yılan kökü), Irmak kenarlarında yanıdaki ağaçlara sarılarak yetişir,bu bitkinin kökündeki sudan yararlanılır. Böğürtlene benzeyen tırmanıcı, kırmızı yapraklı bir ottur.
Çiğdem
Çiğdem, süsengiller familyasına ait bir bitki cinsidir. Çok yıllık, yumrulu, çingene pembesi ya da mavi çiçekli otsu bitkilerdir. Çiçekler, türüne bağlı olarak, ilkbahar ya da sonbaharda açar. İlk baharda çiçeklenen türlerin yumurtalığı toprak altında kalan uzun çiçek tüpleri vardır.
Çimen
Çimen üzerinde otların büyüdüğü ve ziraat amaçlı kullanılmayan bir alan. Çoğunlukla bahçelerde ve parklarda hoş görünüşünden dolayı ya da üzerinde spor yapma amaçı ile stadyumlarda ve golf alanlarında yapılır. Çimenin en önemli özelliği kısa kesilmiş olmasıdır.
Çin Gülü
Japon gülü ya da diğer adıyla Çin gülü, ebegümecigiller familyasından Doğu Asya kökenli saksı ve bahçe süs bitkisi türü. Latince adı ‘Çin gülü’ anlamına gelse de Türkçede kullanılan ‘Japon gülü’ adı çiçekçilerde ve halk arasında çok yaygındır.
Çiriş otu
Çiriş ya da Çiriş otu, Asphodelaceae familyasından Asphodelus cinsinin oluşturan bitki türlerinin ortak adı. Mart ve Nisan aylarında yeşil yaprakları topraktan yeni çıkarken dağlardan toplanan çiriş otu sebze olarak satılır ve çok miktarda tüketilir. Çirişli börek, çorba, sulu yemek ve pilav yapılır.
Çitlembik
Çitlembik, yaklaşık 60-70 tür barındıran, her yıl yaprak döken bir ağaç cinsidir. Kuzey Yarıkürenin ılıman iklime sahip bölgelerine yayılmış, güney Avrupa, güney ve doğu Asya, güney ve orta Kuzey Amerika, ve güney ve orta Afrika’da bulunan bir bitkidir.
Çoban dağarcığı
Kuş Ekmeği (çoban dağarcığı), Turpgiller familyasından beyaz veya mor çiçekli otsu bir bitkidir. Birçok türü vardır. Çobandağarcığı bitkisinin ana vatanı Kuzey Amerika, Japonya ve Avrupa’dır. Ülkemizde görüldüğü yerler Bolu, Antalya, Trabzon, Tekirdağ, Diyarbakır, Hatay ve Kastamonu’nun 950 metre yüksekliğinde ki kısımlarında karşımıza çıkmaktadır.
Bitkinin boyu yaklaşık 20-80 cm uzunluğa erişebilmektedir. Çiçekleri beyaz veya mor renkte ve 4 yapraklıdır. Çobandağarcığı halk dilinde kuş ekmeği olarak da bilinmektedir. Çobandağarcığı bitkisinin taze yaprakları mineral ve vitamin açısından oldukça zengindir.
Çobandağarcığı bitkisi eski dönemlerde alternatif tıp tedavileri için kullanılmakta ve birçok hastalığa şifa kaynağı olduğu bilinmektedir. Çobandağarcığı bitkisinin içeriğinde alkaloidler, saponinler, flavonoidler, C vitamini, oleik, hardal yağı, eikosenoik erüsik asit, linolenik yer almaktadır.
Çobantarağı
Çoban tarağı, maydanozgillerden çalılıklarda yol kenarlarında ve çayırlarda yetişen beyaz çiçekli bir bitkidir. Kurutulmuş durumda kullanılır.
Çöpleme Çiçeği
Çöpleme Çiçeği, 30-60 cm boylanabilen, çok yıllık, herdem yeşil, otsu bir türdür. Gövde yapraksızdır. Yapraklar dipte; uzun saplı, elsi birleşik, 7-10 parçalı; yaprakçıklar eliptik, kaba dişli, altta tüysüz veya kısa cılız tüylüdür. Çiçeklenme Mart-Mayıs ayları arasında; çanak yapraklar yumurtamsı, 20-30 mm, yeşilimsi beyaz, bazen soluk eflatunumsu renkte; taç yapraklar 5-10 adet ve sarımsı-beyaz renktedir. Meyve tabanda, 20-25 x 8-12 mm boyutlarda; tohumlar sıklıkla 6`dan fazladır. Deniz seviyesi ile 2200 m yükseklikler arasında; genellikle orman açıklıklarında ve orman altlarında yetişir. Çok tahriş edicidir! Açık kaynaklarda hayvanların derilerinde bulunan parazitlere karşı kullanıldığı belirtilmektedir.
Çörek mantarı
Çörek mantarı, Boletaceae familyasından yenilebilen mantar türü. Bilimsel adındaki bolet latincede ‘üstün mantar’, edulis te ‘yenebilen’ anlamındadır. En beğenilen mantarlardan biridir. Sote, makarna sosu, çorba, hatta çiğ olarak yenebilir. Şapkası 7–30 cm büyüklükte, bazen biraz daha geniştir.
Çörek otu
Çörek otu (Nigella), düğün çiçeğigiller (Ranunculaceae) familyasından yaklaşık 14 türü kapsayan, bir yıllık bitki cinsidir. Çörek otu otsu bir bitkidir, tohumlarından çoğalır. Kumlu gevşek toprakları sever, çiçeklenme dönemine kadar su ister, daha sonra sulanmaz. Tohumları haşhaş bitkisinde olduğu gibi kozalak (kapsül) içerisinde olgunlaşır. Tohumları 2–3 mm boyunda 3 yüzeyli mat olmayan siyah renklidir. Çok yağlı bir tohum değildir. Yağ oranı %18’dir.
Çöven kökü
Çöven ya da çöven otu, çöğen, karanfilgiller familyasından ekonomik öneme sahip 100 türden oluşan, bir yıllık ya da çok yıllık 5–120 cm boyunda otsu bitki cinsi. Türkiye’de bulunan 50 çöven türü bilinmektedir. Tahin helvası yapımında da kullanılan çöven Türkiye’nin ihraç ürünlerinden biridir.
Çörtük otu
Çörtük otu veya halk arasında bilinen diğer adıyla tarhana otu; oldukça kuvvetli kokuya sahip, kendiliğinden yetişen bir bitkidir. En fazla 30 cm’ye kadar uzayabilen tarhana otu, boydan boya yeşil görünüme sahip, çalı formunda bir bitkidir. Yumuşak tüylerinin yanı sıra güzel görünümünü sağlayan sarı çiçekleri bulunmaktadır. Tarhana otunun sarı çiçekleri aynı zamanda uzak mesafelerden dahi fark edilebilen keskin bir koku yaymaktadır. Maydanozgiller familyasına dahil olan tarhana otu, ılıman havaları seven yabani olarak yetişen bir bitkidir. Hem katkı maddesi hem de direkt sebze olarak pişirilebilen bitki, halk arasında kavurma şeklinde de tüketilmektedir. Yaydığı kokular yemeklerde eşsiz bir aromaya sebep olduğu için hemen her yemekte bir tutam yer verilmektedir.