Gaffar ne demek yani Allahın 99 ismi (esmaül hüsna) El Gaffar ne anlama geliyor? İşte El Gaffar anlamı ve fazileti hakkında bilgi.
الغفّار El Gaffâr; dâimâ affeden; kullarının günahlarını örten, ayıp ve kusurlarını bağışlayan; tekrarlanan günahları bağışlayan; mağfireti, bağışlaması sonsuz olan demektir.
Çok örten ve perdeleyen manasına gelen Allah’ın (c.c.) sıfatlarından biri olan الغفّار El Gaffâr sözlük manası “kir ve benzeri pisliklerden korumak için elbiseyi örtmek, bir koruyucu kılıfa sokmak, boyamak” manalarına gelen ğa-fe-re kökünden türemiştir. Savaşlarda başı korumak için giyilen “miğfer”in kelime manasında “koruma için örtme” manası vardır.
Günahlarına aldırış etmeksizin, Cennete gireceğinden emin bir halde yaşamak, büyük bir gaflet olduğu gibi, isyanlarına bakarak “ben artık mağfiret olunmam’ demek de büyük bir hatadır.
Allahın 99 İsmi ve Anlamları Detaylı Bilgi İçin Tıklayın!
Birinci hal Allah’ın gazabından emin olmak, ikincisi ise rahmetinden ümit kesmekle yeise düşmektir.
İşte Ğaffar ismi, insanı yeisten kurtaran en büyük bir ümit kaynağıdır.
İmam Gazâlî Hazretleri, Ğaffar isminin “kötüyü, çirkini örten’ mânâsına geldiğini zikrettikten sonra, önemli bir noktaya dikkatimizi çeker:
“Allah, insanın yüzünü, gözünü, elini açığa çıkardığı halde;midesini, bağırsaklarını ve sair görünmesi hoş olmayan organlarını içeride yaratmıştır. Onları böylece örten Allah, kulunun günahlarını da örter”
Yine o büyük İmam, Ğaffar ismine, “tekrar tekrar affeden’ mânâsı vermiştir.
Mânevî kirlerden, günahlardan temizlenmek için Allah Teâlâ’ya istiğfar etmeli, mağfiret ve bağışlanma dilemeliyiz.
الغفّار El Gaffâr ismi zikreden kimse Allah’a sığındığı için, Onun himayesi altına girer. Bu vesileyle o kişinin başına gelebilecek her türlü kaza ve bela Allah’ın izniyle önlenir. Günahlara karşı korunur. Ayrıca, Cenab-ı Allah o kimseyi günahlardan tevbe etmesi için fırsat ve imkan tanır. Kendi korku ve sevgisini o kulunun kalbini yerleştirir.
وَإِنِّي لَغَفَّارٌ لِّمَن تَابَ وَآمَنَ وَعَمِلَ صَالِحًا ثُمَّ اهْتَدَى ﴿٨٢
Ve innî le gaffârun li men tâbe ve âmene ve amile sâlihan summehtedâ.
“Şüphe yok ki ben, tövbe edip inanan ve salih ameller işleyen, sonra da doğru yol üzere devam eden kimse için son derece affediciyim.” (Taha 82)
قُلْ يَا عِبَادِيَ الَّذِينَ أَسْرَفُوا عَلَى أَنفُسِهِمْ لَا تَقْنَطُوا مِن رَّحْمَةِ اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ يَغْفِرُ الذُّنُوبَ جَمِيعًا إِنَّهُ هُوَ الْغَفُورُ الرَّحِيمُ ﴿٥٣﴾
Kul yâ ıbâdiyellezîne esrefû alâ enfusihim lâ taknetû min rahmetillâhi, innallâhe yagfiruz zunûbe cemîâ(cemîan), innehu huvel gafûrur rahîm(rahîmu).
De ki: “Ey kendilerinin aleyhine aşırı giden kullarım! Allah’ın rahmetinden ümidinizi kesmeyin. Şüphesiz Allah, bütün günahları affeder. Çünkü O, çok bağışlayandır, çok merhamet edendir.” (Zümer 53)
وَاسْتَغْفِرِ اللّهِ إِنَّ اللّهَ كَانَ غَفُورًا رَّحِيمًا ﴿١٠٦
Vestagfirillâh(vestagfirillâhe). İnnallâhe kâne gafûran rahîmâ(rahîmen).
Allah’tan bağışlama dile. Şüphesiz Allah, çok bağışlayandır, çok merhamet edendir. (Nisa 106)
El-Gaffâr isminin Özellikleri, Fazileti ve faydaları
Her gün 100 kere ” Ya Gaffâr, Ya Şekûr celle celâlühû ” demeye devam eden, bütün kötü huylarından kurtulur.
Her gün 1281 kere ” Ya Ğaffâr celle celâühû ” zikrine devam edenlerin günahlara affolunur.